Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » “Якщо в перший раз Стуса судили як поета, то в другий раз – як українця”: запоріжці зустрілися з Вахтангом Кіпіані

“Якщо в перший раз Стуса судили як поета, то в другий раз – як українця”: запоріжці зустрілися з Вахтангом Кіпіані

“Якщо в перший раз Стуса судили як поета, то в другий раз – як українця”: запоріжці зустрілися з Вахтангом Кіпіані

У хабі “Платформа спільних дій” історик, журналіст, публіцист та блогер Вахтанг Кіпіані презентував свою нову книгу “Справа Василя Стуса”. З подібними зустрічами автор вже відвідав 35 міст, з яких 25 – міста України.

На зустрічі Вахтанг Кіпіані розповів власне те, про що розповідається у книзі. “Справа Василя Стуса” містить повний розгляд судової справи поета, архівні фото та унікальні документи.

Журналіст зазначив, що створенню книги значною мірою сприяла “архівна революція” та відкриття архівів СБУ. Тепер кожен може буквально за 15 хвилин отримати повні справи, які раніше були під грифом “секретно”. 

Окрім цього, важливим джерелом інформації стали зустрічі та інтерв’ю Вахтана Кіпіані з тими людьми, хто перебував у камері разом з Василем Стусом на той момент. Під час створення книги журналіст радився з істориками та учасниками руху опору.

Хотілося б дізнатися, що каже система про те, що не оприлюднюється. Вирок – це є вершина айсберг, а сам айсберг: хто дав ці свідчення, як вони їх здобули, що було знайдено вдома, що пояснював Стус на ці матеріали чи на ці, що говорили його друзі, що говорили родичі. Було дуже цікаво, – розповів на зустрічі Вахтанг Кіпіані.

Також на зустрічі всі присутні могли дізнатися особливості тогочасної правової, каральної та судової системи. Як зазначає Кіпіані, у той час у різних куточках СРСР виникає тенденція відправляти за ґрати дисидентів за кримінальні статті, а не через політичні причини. Адже політв’язнів світова спільнота захищає (саме так КГБісти зробили біографії багатьом визначним особам), а ось тих, у кого порушення закону, вже не дуже.

Що може бути гуманніше лікаря, що може бути гуманніше вчителя, що може бути гуманніше адвоката. Це ті люди, які лікують, вчать та захищають будь-кого. Якщо людина канібал чи вбивця, у нього все одно є адвокат. А тут людина, яка звинувачується в тому, що він захищав іншу людину. Тобто Стуса КГБ звинувачує в тому, що він захищає поета Миколу Горбаля, – розповів журналіст.

Окрім цього на зустрічі Вахтанг Кіпіані розповів і про важкі умови відбування покарання Стуса. Йому було дозволено відправляти лише один лист на місяць, який ретельно перевірявся.

Часто траплялося, що через «певні порушення режиму» це право скасовувалося. Також Василь Стус мав лише одне побачення на рік, перед яким самого поета та його родину перевіряли та також могли забороняти зустрічі. Фактично було майже неможливо щось передати у світ, але, бувало, таке траплялося.

Окрім цього, система була влаштована так, що людей навмисне поміщали в одну кімнату, які мали певні дуже важливі відмінності між собою. Наприклад, людину з астмою могли направити до камери з людиною, яка палить. Так сталося і зі Стусом: поета відправили до камери з російським націоналістом. Але вони відразу знайшли спільну мову: вони говорили про літературу.

Також на зустрічі не оминули увагою і різні версії про смерть Василя Стуса. Досі немає точної та правдивої. Одні говорять, що в нього вже було достатньо слабке здоров’я, другі – про самогубство, треті – про вбивство КГБістами, звучали й інші версії, які теоретично могли бути правдою, якої зараз ми точно не знаємо.

Стус – це одна з таких визначальних фігур, яка робить нас українцями, яка випередила свій час, бо його політична грань життєвого таланту і його громадянська відвага, – це той приклад, який, мені здається, може зробити з маленької людини дуже велику і з маленького серця дуже велике, – розповів Вахтанг.

В’ячеслав Зайцев був організатором цієї зустрічі і ось що він розповів:

Сьогодні ми провели зустріч з письменником, істориком, журналістом Вахтангом Кіпіані з його книгою “Справа Василя Стуса”. На заході було близько сотні людей і не всі з них були запоріжцями – були і гості міста. Це каже про те, що інтерес до зустрічі, до книги був. І актуальність творчості Васил Стуса, його життя як акту боротьби – для всіх є.

Наприкінці зустрічі всі охочі могли поставити запитання, придбати книги Вахтанга Кіпіані та отримати від автора автограф.

Автор – Анастасія Губіна