Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » «Наш народ – це дар божий»: запоріжці вшанували пам’ять Героїв небесної сотні

«Наш народ – це дар божий»: запоріжці вшанували пам’ять Героїв небесної сотні

«Наш народ – це дар божий»: запоріжці вшанували пам’ять Героїв небесної сотні

20 травня у Запоріжжі жителі міста зібралися біля меморіалу загиблим в Революції Гідності, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної сотні та відзначити роковини трагічних подій.

Розпочали захід члени громадської організації «Справа громад» Олена Кузьменко разом з Сергієм Шаповаловим. Всі, хто прийшов до пам’ятного меморіалу, вшанували Героїв Небесної сотні хвилиною мовчання, поклали квіти та запалили свічки.

На Майдані Героїв небайдужі жителі міста декларували вірші Тараса Шевченка із закликом боротьби, згадували події Революції Гідності та говорили про гостру необхідність об’єднання українців.

Саме в ті часи, в період Революції Гідності, відбулося становлення українців як нації і відбулося єднання, яке постирало межі з точки зору віку, статі, віросповідання, соціального стану. Тобто люди були єдині, люди були єдині за ідею. Наразі мені дуже прикро, що це (пр. – відзначення роковин Револлюції Гідності – ред.) не культивується, молодь не навчається цьому, це не використовується як приклад бути українців, бути гідним. Я думаю, що було б дуже непогано, якщо б владні структури, що відповідають за це, це поширювали в школах, дитсадках, вишах та інших навчальних закладах. Але зараз дуже важливо, щоби ми, люди, хто тим чи іншим чином був причетний до цього, поширювали в своїх колах інформацію і несли те відчуття гідності, те, що відбулося на Майдані, – розповіла організаторка заходу Олена Кузьменко.

 

Одна з учасниць Помаранчевої революції та Революції Гідності, Валентина Рожко поділилася своїми почуттями:

Це трагедія нашої України, це пролилося багато крові і море сліз материнських, ми загубили багато молоді, багато українських громадян, які хотіли волі, свободи, справедливості, правди, аби не було війни, аби не було насилля, щоб вільна була Україна. Вони боролися за це, і ми всі там були, об’єдналася вся Україна. Я вірю в своїх мужніх вірних героїв, у наших найкращих синів, безстрашних синів-героїв України, які захищають нашу святу рідну землю українську. У 1918 році, як напав ворог, та ж країна, то юнаки, зовсім діти, покинули все й пішли. Скільки їх там було під Крутами? Жменька! Та вони пішли захищати свою землю, пішли своїх батьків захищати, рідню, всю країну. Їх там арештовували, знущалися всіляко, розстрілювали, але якби не вони, я думаю, щоб зайшли б сюди вороги і чи була б Україна. Ми маємо в думках, що ворог хоче забрати у нас волю, забрати у нас свободу. Але ж ні! Ми тоді їх не пустили і зараз не пропустимо! Ніколи! Нехай ворог не зазіхає на нашу землю святу та наш народ. Наш народ – це дар божий. Нас не перемогти! Мир буде, мир настане!

Організатори також розповіли про найближчі заходи. 21 лютого буде День рідної мови, тож ГО «Справа громад» запустила у соціальних мережах флешмоб під хештегом #шаную_рідну_мову, де кожен бажаючим може записати вірш, прозу або заспівати пісню рідної для нього мовою і поширити його мережею.

Текст, фото – Анастасія Губіна