Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Василь Безсоседній: «Ти їх свариш, а вони закусять губу і далі працюють»

Василь Безсоседній: «Ти їх свариш, а вони закусять губу і далі працюють»

Василь Безсоседній: «Ти їх свариш, а вони закусять губу і далі працюють»

Щоб вирости гармонійно розвиненою та життєрадісною особистістю, дитина повинна прагнути до активності, як розумової, так і фізичної. Але, на жаль, багато вже традиційних занять – комп’ютерні ігри, серіали, Інтернет із соціальними мережами – у сучасних дітей цього не передбачають. Завдання батьків – допомогти дитині зацікавитися будь-яким видом спорту, щоб забрати її з вулиці та тенет Інтернету.

Не обов’язково ваше чадо має стати професійним спортсменом. Регулярні заняття спортом допомагають дитині розвинути впевненість у собі, дисциплінованість, відповідальність, вміння долати труднощі, загартовують характер. Усі ці якості знадобляться у непростому дорослому житті. Крім того, в спортивних колективах часто зав’язується міцна дружба, що триває все життя.

     Мабуть, жоден з видів рукопашного бою так не загартовує характер і не надає такої впевненості в собі, як бокс. Бокс для дітей завжди був популярний, і сьогодні його популярність продовжує зростати. Ніякий інший спорт так не розвиває стійкий характер і волю до перемоги, як бокс! Тут не обійтися однією спритністю і реакцією, тут потрібна фізична сила і стратегічне мислення. Бокс для дітей формує характер, вимагає терпіння і витривалості, вміння передбачати рухи супротивника і вибирати момент для удару, нарешті, наносити сильний і точний удар. Заняття боксом для дітей розвивають силу, реакцію, витривалість, координацію.

Останніми роками кількість різноманітних спортивних гуртків і секцій для дітей та молоді в Запоріжжі значно зросла. Яскравим прикладом є клуб “Світ боксу”. Тренер – Василь Безсоседній     (майстер спорту з боксу). Цим видом спорту займається з 1974 року, але вінцем своєї роботи бачить не власні перемоги на цьому терені, а тренерську діяльність. Віддавши понад тридцять років спорту, Василь Безсоседній прагне передати свою любов до активного способу життя і підростаючому поколінню. На його думку, саме спорт зможе стати для молоді гідною альтернативою вуличним розвагам. Адже в контексті сьогоднішнього дня фраза «Діти – наше майбутнє» втратила своє світле значення.

– Василю Васильовичу, Ви тренуєте дітей різного віку, в тому числі і підлітків. Якщо малюків сюди приводять батьки, то тінейджери роблять свій вибір усвідомлено і самі. Ви не цікавилися у своїх вихованців, що їх сюди приводить?

– Приходять ті, хто хоче тримати себе в формі. Чоловік повинен бути сильним, тоді він буде самодостатнім. За моїми спостереженнями, вся агресія виходить не від сильних, а від слабких людей. І цьому не можна не надавати значення.

Я взагалі вважаю, що шкільна програма з фізкультури та спорту сильно відстає. Сьогодні в школах вже давно варто замінити уроки фізкультури уроками з різних видів спорту. Дівчаткам треба займатися гімнастикою, легкою атлетикою, або танцями. А хлопцям такими видами спорту, як бокс і боротьба. Це дає можливість стати їм справжніми чоловіками.

– Але все-таки бокс – бойовий вид мистецтва. І при необережному підході він може виховати агресивно налаштовану особистість …

– Я повторюся: бокс не зробить дитину агресивним хоча б тому, що свою енергію він буде реалізовувати в спортзалі. Дітям учасників АТО заняття таким видом спорту піде тільки на покращення. Ця техніка допомагає позбавитися таких негативних станів як страх, гнів.  Я вчу дітей показувати бокс на рингу, а не на вулиці, – каже Василь. – Справжній спортсмен має бути скромним, порядним і дисциплінованим, прийти в зал і віддати там всю свою енергію, спокійно прийти додому й відпочивати. Вчу, щоб не казали, що бокс – це бандити, як багато людей досі думають. В залах для боксу є таке поняття: «Боксером можешь ты не стать, а человеком быть обязан». От і вся мораль».

– У якому віці краще віддати дитину на заняття боксом?

– Чим раніше дитина почне займатися, тим краще. Це стосується будь-якого виду спорту. У мене, наприклад, зараз займаються дітки, починаючи з 5 років. Мішанька – наймолодший. Йому 5. Дуже спритний та розумний хлопчик. (Посміхається)

– Хтось з ваших вихованців вже дебютував у спортивних змаганнях?

– Ні, я поки що не зважився… Можливо я десь перетримую, але у мене немає такого принципу «поб’ють не поб’ють». 

В мене всі діти однакові.  Є такі хлопці, яким все дуже тяжко дається, але вони приходять в зал і працюють, викладаються. Ти їх свариш, а вони закусять губу і далі працюють. От така віддача мені подобається. А є хлопці талановиті, але вони день є, а два нема, я на них менше звертаю уваги, вони не надійні, сачкують. Такого не люблю. Коли людина приходить в зал і віддається від душі, я такого завжди візьму на змагання. І нехай програє, але він заслужив, бо завжди є в залі і віддається на тренуваннях на 100 %».

– Чи можуть дівчата займатися боксом?

– Я розумію, що в століття фемінізму поєднання «жінка і бойові мистецтва» стало модним … Але я все ж вважаю, що жінка повинна залишатися жінкою. Настає період коли вона стає матір’ю, а бокс – це доволі травматичний вид спорту. Тому, жінці бокс зовсім не потрібен. Для захисту її повинен  захищати чоловік. 

Жінка – це мати, і в цьому справжнє її призначення.

P.s. Доволі неочікуваним сюрпризом для нас було те, що тренер має унікальну здатність – писати вірші:

Рука вперед, нога вперед,

соперник очень сильно бьёт.

Но в серце я себе сказал:

«его бы просто разорвал».

Но по канатам вдруг спиной сползаю,

 судья за мной.

Он руку прямо сунет в рот,

и капу резко достает.

В глазах – темно, в ушах – звенит.

Вот отдышусь, он будет бит!

Ну что, судья разводит нас.
Ох! Как болит мой правый глаз.
 

Таким чином, бокс для дітей – прекрасна школа, що закладає фундамент впевненості дитині та дає енергію для майбутніх перемог.

Вікторія Грибко