Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » 14 листопада -Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада -Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада -Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об’єднаних Націй та був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції № A/RES/61/225 від 20 грудня 2006 року.

Про це інформує лікар-методист вищої категорії  КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер- гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

У всьому світі зареєстровано близько 285 млн випадків цукрового діабету, в Україні – 1 млн. 134 тис. людей, хворих на діабет, з них 181 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін. До 2035 року кількість людей в світі з цукровим діабетом зросте до 592 млн. В м. Запоріжжя щороку виявляється понад 2,5 тис. нових хворих на цукровий діабет. На кінець 2018 року в нашому місті під диспансерним наглядом знаходиться 25 113 пацієнтів в віці від 15 до 100 років з цим діагнозом. У дітей від 0 до 14 років діагноз цукрового діабету встановлений вперше в 25 випадках, а всього зареєстровано хворих в цьому віці- 193. За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжується протягом всього життя. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний. Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Це одне з небагатьох захворювань, що мають передстадію, яка повністю оборотна з допомогою немедикаментозних засобів – зміни способу життя, харчування і фізичних навантажень. За даними експрес-тестів, сьогодні майже 20 відсотків людей, впевнених у своєму здоров’ї, насправді знаходяться в стані переддіабету. Небезпека передіабету полягає в тому, що кожен другий випадок цього захворювання протягом п’яти років може конвертуватися у діабет, а саме по собі дане порушення є незалежним фактором ризику розвитку серцево-судинних проблем.

Основні ознаки діабету: стійке підвищення рівня цукру в крові, часте сечовипускання, підвищена спрага, швидке схуднення, постійне почуття голоду, підвищена втомлюваність, розлад уваги, нудота, блювота, біль у шлунку, відчуття поколювання або знижена чутливість шкіри рук або ніг; зниження гостроти зору, часті інфекційні захворювання, повільне загоєння ран.

Фактори ризику появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції. провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав захворіти на цукровий діабет), низька фізична активність, атеросклероз, гіпертонічна хвороба. Людям з групи ризику періодично (1 раз на рік) необхідно проводити пробу з навантаженням глюкозою, визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує на порушення вуглеводного обміну.

На тлі цукрового діабету розвиваються захворювання серцево-судинної системи; інсульти; діабетична ретинопатія; діабетична стопа, яка може призвести до ампутації кінцівок; ниркова недостатність. Підтримка здорового способу життя, особливо правильне харчування без перевантаження організму зайвими калоріями з вживанням великої кількості овочів та фруктів, уникнення факторів ризику, обстеження допоможуть попередити та своєчасно виявити це захворювання.

В м. Запоріжжя, відповідно до місцевої Програми «Охорона здоров’я міста Запоріжжя 2019-2021 роки», з місцевого бюджету виділено 27 858,583 тис. грн для придбання інсулінів та 8277,245 тис. грн для закупівлі таблетованих цукрознижуючих препаратів. В КНП « Міська лікарня №3» ЗМР функціонує унікальний центр « Діабетична стопа». На базі КНП «Центральна клінічна лікарня №4 Заводського району» ЗМР працює ендокринологічне відділення на 40 ліжок. В місті допомогу ендокринологічним хворим надає 27 ендокринологів, в тому числі 6 дитячих лікарів-ендокринологів, які 14 листопада відзначають своє професійне свято- День ендокринолога.
Хочеться привітати всіх ендокринологів з професійним святом та бажає міцного здоров’я, благополуччя, професійного росту.

Всіх бажаючих запрошуємо 15 листопада 2019 року у приміщенні ПК «Орбіта» (м. Запоріжжя, вул. Лермонтова 9, де відбудеться інформаційно-просвітницька акція «День Діабету 2019». Початок о 10.00.