Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Запорізька земля в серпні рекордно нагрілася

Запорізька земля в серпні рекордно нагрілася

Запорізька земля в серпні рекордно нагрілася

Поверхня грунту в Запорізькому регіоні цього літа нагрівалася до абсолютного рекорду до +61 градусу. При цьому максимальна температура повітря майже на всій території області перевищувала 30°. Абсолютний максимум у серпні +33º.

Про це свідчить декадний бюлетень Запорізького обласного центру з гідрометеорології.

«Середня за декаду температура грунту на глибині 10см становила 24-28º тепла і упродовж 7-10 днів підвищувалась до критичних для рослинності меж – +25º і вище. Середня за декаду температура повітря була вищою за норму на 1-2°».

В Запорізькій області суттєво відчуваються зміни клімату, як і по всій планеті. Проте країни Європейського Союзу не просто переживають спеку, а діють і вимагають того від України, згідно Угоди про Асоціацію з ЄС.

Європейські фахівці наголошують, нашу землю нагрівають наші викиди. Для України стратегічною визнана Директива щодо раціонального використання енергії та ефективності кінцевого споживання. Оскільки наразі Україна є найбільш неекономним споживачем енергії серед індустріалізованих країн світу. Енергоемкість нашої держави в три разу  перевищую такі ж показники в Німеччині. А середнє річне споживання енергії у житловому секторі вдвічі перевищує такий показник в європейських країнах з аналогічними кліматичними умовами. Один з дієвих шляхів – економічного зростання та порятунку екології – перехід на відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Еко-організації вимагають швидкого переходу від викопного палива до ВДЕ, щоб утримати глобальне потепління на прийнятному рівні – 1,5°C, – розповіла Inform.zp.ua Тетяна Жавжарова, керівниця ГО «Екосенс».

Джерело зображення: ТСН

Ця громадська організація разом з ще з 32 ГО, які входять до Української кліматичної мережі, збираються підписи під петицією щодо переходу України на відновлювану енергетику.

«Петиція – звернення до українських політиків нового парламенту з вимогою звернути більше уваги на питання екологічні та енергетичні, зокрема поступово переводити країну на відновлювані джерела енергії, робити більш доступними для домогосподарств, для громад встановлення сонячних чи вітрових електростанцій. Надавати пільги на програми енергоефективності для домогосподарств. Дбати про екологічний громадський транспорт. Це серйозна та важлива петиція, – розповідає Тетяна Жавжарова, керівник ГО «Екосенс», керівник проекту «Запоріжжя за чисту енергію».

За словами Тетяни Жавжарової, в Запорізькій області дуже мало людей підписали петицію «за чисту енергію».

«На жаль, люди не готові навіть просто витратити хвилинку свого часу, зайти на сайт Енергетичний перехід або сайт Екодії – це 2 великі організації, які на своїх сайтах розмістили цю петицію, та її підписати. Це дуже легко. Чому важливо взагалі підписувати будь-які петиції, які Ви підтримуєте? Тому що це можливість донести свою думку до політиків, до уряду. У нас навіть такий інструмент як петиції до міської влади не дуже працює, хоча там всього 700 голосів треба зібрати. Хтось навіть і цього не може і не хоче робити», – Тетяна Жавжарова.

Тетяна Жавжарова, керівниця ГО «Екосенс».

Під час виборчої кампанії група екологічних організацій створила, так званий, екологічний порядок денний. Таким чином ГО коаліцією звернулися до всіх партій із закликом підписати цей еко-документ.

«Певна кількість партій підписали, певна кількість не підписали. Не всі політичні сили, які потрапили до Верховної Ради,  підписали екологічний порядок денний. Чому не підписали? Пояснення завжди були свої: то не встигли прочитати, то не встигли підписати. Пройшли також і ті, які підписували. Але знаєте, є декларація, а є конкретні справи. Думаю, що виборцю треба контролювати свого депутата. До цього європейські норми також уже давно прийшли. А чи кожен знає, хто його депутат, як до нього звернутися? Контролювати теж треба, шпиняти, звертатися», – підкреслює Тетяна Жавжарова.

За підсумком 2018 року в Україні запущено в експлуатацію 646 МВт сонячних станцій, усього ж за цей період до роботи приступили 742 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії. При цьому в країнах ЄС за цей же період часу було введено в експлуатацію 20,5 ГВт потужностей «зелених» електростанцій, із яких 8 ГВт «сонця», і 10,4 ГВт — «вітру».

“Використання відновлюваних джерел енергії у всіх галузях є необхідною складовою енергетичної та екологічної безпеки в Україні та світі. Разом зі скороченням енергоспоживання та енергоефективністю, відновлювані альтернативи є рішенням для протидії зміні клімату. Вони також забезпечують нові робочі місця, розвиток місцевих громад, чистіше повітря, водойми та ґрунти”, – наголошує Тетяна Астахова, координаторка кампанії з розвитку відновлюваних джерел енергії ГО “Екодія”. 

Поділяєш позицію понад 1300 організацій із 120 країн і вважаєш, що Україна теж має активно переходити на відновлювану енергетику? Підтримай звернення до політиків: https://energytransition.in.ua/100re/