Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Запорізькі нардепи 9.0: які питання в місті можуть вирішити парламентарі

Запорізькі нардепи 9.0: які питання в місті можуть вирішити парламентарі

Запорізькі нардепи 9.0: які питання в місті можуть вирішити парламентарі

Виборці іноді перевищують реальні повноваження народних депутатів і очікують від них вирішення всіх проблем міста. Зазвичай, це стосується питань житлово-комунального господарства, ремонту доріг, та збільшення зарплат або пенсій. До цього переліку входять переважно функції комунальних служб, обслуговуючих підприємств і місцевої влади. Адже, перейматися добробутом та благоустроєм міста мають комунальні служби міста і обслуговуючі підприємства.

Тож, розберемося, вирішення яких питань полягає в компетенції народного депутата, які вирішує місцева влада, а також визначимо, як можуть співпрацювати народні депутати з місцевою владою для подолання певних проблем.

Народним депутатам – законотворчий процес

Головне, що входить до повноважень народного депутата – законотворчий процес. Тобто, депутати розроблюють та ухвалюють закони. Крім законотворчої роботи, депутати також визначають основи внутрішньої і зовнішньої політики. Вони, наприклад, можуть проголосувати за буль-який курс розвитку країни. Однак, як реалізовувати цей курс – це вже компетенція Уряду країни.

Важливо згадати про те, що народні депутати в рамках своїх повноважень мають: вести активну працю в округах – підтримувати спілкування з виборцями; працювати в комітетах – готувати та затверджувати законопроекти безпосередньо на сесії.

Поряд з цим, Закон «Про статус народного депутата України» передбачає ряд обов’язків парламентарів у виборчому окрузі:

  • підтримувати зв’язок з виборцями, регулярно інформувати їх про роботу Верховної Ради України та її органів, про реалізацію своєї передвиборної програми;
  • вивчати громадську думку, потреби і запити населення, в разі необхідності інформувати про них Верховну Раду України;
  • здійснювати регулярний прийом виборців.

«Перш за все,  народний депутат має повноваження приймати звернення громадян України та юридичних осіб, а також іноземців та осіб без громадянства. Ці звернення є підставою для депутата звертатися до органів влади в місцевого самоврядування. Народний депутат має повноваження озвучувати під час засідання Верховної Ради України проблеми, які підіймаються у зверненнях на його адресу. Це має значення оскільки є підставою для реагування органів влади, правоохоронних органів.

Таким чином, Народний депутат має змогу ставити місцеві питання на загальнодержавному рівні. Отже, в разі протиправних дій щодо територіальної громади чи в регіоні народний депутат має право звертати увагу правоохоронних органів й добиватися їх усунення», – повідомив Павло Сацький, доцент ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана».

В Запоріжжі виборці згодні з тим, що народний депутат повинен дослухатися до громадської думки та інтерпретувати її в депутатські запити та законопроекти. Але разом з тим, покладають на нього всі інші проблеми. Якими повинні опікуватися комунальні служби та міська влада.

Ми зібрали типовий перелік проблемних питань, вирішенням яких, на думку громадян, займається народний депутат:

  • Підвищення пенсі та зарплат
  • Озеленення та благоустрій району
  • Ремонт внутрішньквартальних доріг
  • Вивіз сміття
  • Розвиток інфраструктури
  • Зменшення податків
  • Перегляд тарифів на послуги ЖКГ

 «Депутат мажоритарник не має прямого відношення до питання водопроводів, каналізацій, ремонтних робіт та благоустрою. З подібними питання виборці повинні звертатись до депутатів місцевих рад. Але, якщо депутат вкладає свої особисті кошти в вирішення питань, які лежать не в його компетенції,таким чином він скуповує майбутні голоси виборців »,-  зазначає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Повноважень регулювати тарифи, підвищувати зарплати, пенсії або стипендії народні депутати не мають.

Народний депутат розглядає отримані ним заяви, пропозиції і скарги громадян. За результатами розгляду скарг народні депутати можуть подати депутатське звернення. У разі необхідності народний депутат залучає до розгляду заяв, скарг і прийому громадян посадових осіб державних органів, підприємств, установ, що знаходяться на території виборчого округу.

Депутат не рідше одного разу на рік звітує перед виборцями про свою діяльність і йому забезпечується належні умови для проведення зустрічей з виборцями.

Для того, щоб виборцям будо простіше орієнтуватись в повноваженнях народних депутатів, Верховна Рада створила коротке анімаційне відео, де чітко пояснені обов’язки нардепів.

Оскільки народні депутати Верховної Ради дев’ятого скликання тільки розпочинають свою роботу – результати та звіти роботи доведеться побачити лише в майбутньому.

Однак, наприклад, ще до офіційного початку роботи, новообраний народний депутат по 77-му округу Сергій Штепа, під час робочого візиту до Києва побував на неформальному засіданні майбутнього комітету з питань цифрової трансформації, звідки прозвітував на особистій сторінці в Фейсбук про свою діяльність виборцям.

«Ми вирішили познайомитись ще до офіційного початку роботи Верховної Ради IX скликання, щоб відразу після старту працювати ефективно. Також ми обговорили деякі нагальні питання, в тому числі KPI для всього комітету та окремих підкомітетів, і нашу адженду. Домовились про наступні зустрічі, мета яких – налагодити співпрацю, проаналізувати попередню законодавчу базу та підготувати найбільш термінові проекти законів, прийняття яких вкрай необхідне вже найближчим часом. 29 серпня відбудеться перше засідання Верховної Ради, проте до того часу наш комітет (принаймні його частина, що складається з представників партії “Слуга Народу”) проведе ще мінімум два заходи, на одному з яких будуть присутні відомі експерти IT-галузі»

Фото: особиста сторінка Сергія Штепи в Фейсбук

Новообрана депутатка по 79-му округу Юлія Яцик також вже долучилась до обговорення екологічних проблем в регіоні на запланованому круглому столі:

«Дуже сумно було слухати о ситуації з екомониторингом у Запоріжжі. Багато професійних, дуже кваліфікованих експертів не можуть зробити своєї праці на благо свого міста та області,Будемо допомагати».

Фото: особиста сторінка Юлії Яцик в Фейсбук

Тим часом, поки одні депутати поглиблюються в роботу, вивчаючи механізми законотворчості, інші активно проводять зустрічі з городянами.

Так, депутат по 76-му округу Євгеній Шевченко віддав перевагу живому спілкуванню з виборцями.

«Для народного обранця надзвичайно важлива постійна комунікація з виборцями. Попередники цього абсолютно не розуміли. Але на сьогодні у нас вже є всі інструменти, щоб змінити стару систему. Мені важливий діалог з кожним з вас! Адже тільки спілкуючись наживо з людьми можна сформувати реальний перелік глобальних проблем, які необхідно буде в терміновому порядку вирішувати у Верховній Раді», – коментує свою позицію Шевченко.

Фото: особиста сторінка Евгенія Шевченко в Фейсбук

Окрім цього, вищезгаданий народний депутат взявся за вирішення проблеми викидів шкідливих речовин в Хортицькому районі Запоріжжя.

 «Для того, щоб встановити не тільки точне місце розташування джерела викидів, а й визначити наскільки вони шкідливі для здоров’я людини, представники моєї команди спільно з співробітниками підрозділу міського відділу ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України», виїхали в Хортицький район для проведення досліджень стану повітря», – повідомив Шевченко виборцям після масових звернень про викиди.

Тож, по роботі деяких депутатів можна бачити, що процес змін запущено. Проте наскільки ефективними вони будуть – час покаже.

Депутатам місцевої ради – захист інтересів громадян та вирішення «місцевих» проблем

Робота депутата місцевої чи обласної ради дещо відрізняється від повноважень народного депутата. Адже депутати «на місцях» повинні насамперед:

  • Брати участь у громадських слуханнях з питань,що стосуються його виборчого округу
  • Слідкувати за виконанням рішень ради та її органів, доручень виборців
  • Брати участь у масових заходах, що проводяться органами місцевого самоврядування на території громади або виборчого округу
  • Виконувати доручення ради, «мера», голови ради
  • Порушувати перед органами і організаціями, а також керівниками правоохоронних та контролюючих органів питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення

Якою би плідною не була робота народних депутатів чи депутатів місцевих рад, вдвічі більшу віддачу та результат можна спостерігати в рамках їх консолідації. І новообрані народні депутати вже взяли курс на вирішення глобальних питань на рівні міста, намагаючись заручитись підтримкою місцевої влади.

Наприклад, народний депутат по 80-му округу Сергій Мінько взявся за вирішення регіональної проблеми з артезіанською водою, створенню в Мелітополі комунального підприємства пасажирських перевезень, а також подолання безробіття:

«Є ряд проблем, які хвилюють наших городян. Наприклад, створення робочих місць, боротьба з безробіттям. Артезіанська вода – це наш регіональний пріоритет, ми живиться немає від річки Дніпро, у нас є свої свердловини, ми отримуємо чисту артезіанську воду. Є проблема доставки якісної води, тому цей напрямок роботи як пріоритетне значилося в моїй передвиборчій кампанії. Створення комунального підприємства по пасажироперевезень – проблема, яка назрівала роками, десятиліттями. Сьогодні вона стоїть особливо гостро, коли немає субвенції для підтримки соціально незахищених категорій населення в частині перевезень. Немає  компенсації з боку держави за проїзд. Це все перекладається на місцеві ради. Один з варіантів – це створення такого комунального підприємства, де за рахунок державних програм ми можемо підтримати наших діток і наше старше покоління», – розповідає Сергій Мінько.

Народний депутат по 74-му округу Генадій Касай визначив пріоритетними в своїй роботі спільно з місцевою владою Запоріжжя наступні напрямки:

«Підтримка вітчизняного виробника в Україні, зокрема, в оборонній сфері. У мене багато питань накопичилося до влади. Для мене не зрозуміло, чому ми закуповуємо 50 вертольотів у Франції, маючи таке підприємство, як «Мотор Січ»? Є у нас українські підприємства, ми повинні підтримувати їх, держзамовлення повинен бути завжди, ми повинні підтримувати вітчизняного виробника. Другий першочерговий законопроект – це підтримка молодих фахівців. Особливо тих, хто прийшов відразу після інституту в сфері освіти. Повинні бути держпрограми утримання молодих фахівців в школах, щоб вчителі залишалися, а не бігли до Польщі, не бігли за кордон, щоб не міняли своє профільну освіту і не йшли в бізнес. І по-третє, тому що я залишаюся людиною спорту – Закон про меценатство спорту, розвиток спорту. Для нашого міста ще дуже важливо: екологія, розвиток великих інфраструктурних проектів».

А ось нардеп Євгеній Шевченко окреслив пріоритетною проблему недобудованих мостів через річку Дніпро в Запоріжжі. Саме це він намагатиметься вирішити першочергово:

«Будемо проводити міжнародний конкурс, запрошувати міжнародні компанії, в першу чергу китайські. Тому що ці компанії обіцяють, що зможуть за 2 роки добудувати повністю без будь-яких обмежень. У нас у команді на київському рівні прийнято рішення, що має бути топ-менеджер, який буде двигуном цього процесу. Я думаю, що скоріше за все на мене це покладуть, тому що це округ, який стосується мене».

Для чого ми розібрали повноваження та обіцянки народних депутатів?

Перш за все, для того, щоб кожен виборець міг тверезо оцінити, що входить до компетенції народного депутата, а що – ні. А вже після цього вести діалог з народним депутатом та просити про допомогу. Тоді відрізнити реальні обіцянки від популістських заяв буде надзвичайно легко.