Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » У Запоріжжі шестеро дітей лишились родини через недбалість батьків

У Запоріжжі шестеро дітей лишились родини через недбалість батьків

У Запоріжжі шестеро дітей лишились родини через недбалість батьків

В органах опіки та піклування наразі перебуває позов про позбавлення батьківських прав батьків 6 дітей, наймолодшому з них 4 роки, найстаршому 12 років.

Це історія про те, як протягом тривалого часу запорізька Служба у справах дітей намагалася повернути цим дітям біологічних тата та маму., – розповіла Inform.zp.ua Наталія Сиворакша, начальниця Служби у справах дітей запорізької міської ради.

“Ми натрапили на цю родину через сусідів: вони бачили, що батьки не докладають зусиль , був сморід неприємний через безлад та занедбаність квартири. Ми побачили, що не у всіх є навіть своє ліжко, спальна білизна, про столи для навчання я зовсім мовчу. Не було столу на кухні, де вони могли б поїсти багатодітною родиною, не було навіть холодильника. Ми надали допомогу зі свого боку, крім того звернулись до волонтерських організацій, які надали допомогу, зробили ремонт в помешканні. Дали батькам можливість вирішити нагальні потреби в термін 9 місяців. Дітей вилучили і помістили до центру соціально-психологічної реабілітації. Тобто батькам дали можливість зібратися і зробити всі необхідні речі для того, щоб наші діти могли повернутися. Але, нажаль, на сьогодні ці батьки не зробили ніяких зусиль, тому ми вимушені позбавити їх батьківських прав.

Сьогодні діти живуть в центрі соціально-психологічної реабілітації обласної ради.

“Діти талановиті, вони відкрилися, стали переможцями у конкурсах краси. Вони їздили разом на відпочинок до Карпат, їздили в табори відпочивали. Тобто діти розвиваються. Я навіть не знаю, якщо суд, наприклад, поверне їх до цих батьків… Я не знаю, як ми будемо їх повертати. Діти щасливі між собою. Вони допомагають один одному. Ми, як служба у справах дітей, намагаємось зробити все можливе, щоб цих дітей якщо ми будемо показувати прийомним батькам, то всією родиною. У нас є такі батьки, велика їм пошана за те, що вони наважилися і всиновлюють дітей цілими родинами, – розповіла Наталія Сиворакша

На сьогодні маємо таку проблему. Економічна нестабільність призводить до безробіття, відсутності постійного доходу. Більшість батьків зловживають алкогольними напоями, це є для них пріоритетом. Зараз дійсно ми бачимо такі випадки, коли мама трошки перебрала, без тями лежить. Біля неї маленька дитина, яка плаче, тому що вона звертається до мами, вона її любить будь-якою. Тоді перед службою у справах дітей та органами поліції постає питання щодо вилучення дитини з родини через загрозу її життю та здоров’ю.

За словами начальниці Служби у справах дітей, в попередньому році 4 трійки дітей (хлопчики) залишилися без батьківської турботи і їх всиновили не розлучаючи.

“Усиновлення на сьогодні є пріоритетною формою, тому що дитина вже отримує нове свідоцтво про народження і на правах рідної доньки або сина вона може бути спадкоємцем для цих батьків, її виховують як власну дитину. Наші прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу і опікуни для нас також важливі. Ми жодного разу їх не викреслюємо, вони для нас єдині батьки, ми з ними коли спілкуємося, завжди звертаємось саме як до батьків наших дітей. Тому, коли проходять міські заходи, ми думаємо, як звернутися, щоб не травмувати ні дітей, ні цих батьків, тому звертаємося «шановні батьки». Вони для нас єдині!”

Які кардинальні зміни відбуваються в ставленні до дітей на державному рівні і як задекларовані реформи просуваються на місцях в Запоріжжі – читайте найближчими днями в інтерв’ю, яке Наталія Сиворакша дала нашій редакції.