Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » 8 червня – Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку

8 червня – Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку

8 червня – Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку вперше був відзначений в 2000 році Німецькою асоціацією медичної допомоги при пухлинах головного мозку. Детальніше про нього розповіла журналістам inform.zp.ua лікар-методист КЗ “ІАЦМС ДОЗ Запорізької міської ради” Людмила Косюк.

Мета цього дня – підвищення обізнаності громадськості про дане захворювання.

Пухлини головного мозку – це різнорідна група внутрішньочерепних новоутворень, доброякісних або злоякісних, які виникають унаслідок запуску процесу аномального неконтрольованого ділення клітин, які у минулому були нормальними складовими самої тканини мозку , лімфатичної тканини, кровоносних судин мозку, черепно-мозкових нервів, мозкових оболонок, черепа, залозистих утворень мозку (гіпофіза і епіфізу), або що виникають унаслідок метастазування первинної пухлини, що знаходиться в іншому органі.

Тип пухлини визначається клітинами, що її формують. Хворі на пухлини головного мозку становлять близько 4 % серед хворих з органічними ураженнями нервової системи.

Пухлини головного мозку по частоті займають п’яте місце серед пухлин інших локалізацій, поступаючись пухлинам шлунку, матки, легень і стравоходу. Зустрічаються пухлини головного мозку у будь-якому віці, проте відзначається деяке збільшення їх в пубертатному періоді (12-18 років) і у віці 45—50 років.

Походження пухлин головного мозку досі не встановлено. Передбачають, що вони розвиваються із клітин, які затримались на ранніх стадіях свого перетворення в зрілі форми. Рідше пухлини виникають із зрілих клітин. У розвитку пухлин головного мозку надають значення внутрішнім і зовнішнім факторам (гормональні впливи, інфекції, травми, стреси, негативні явища навколишнього середовища).

Пухлини головного мозку бувають первинними і вторинними (метастатичними), доброякісними і злоякісними, одиничними і множинними. Залежно від розташування по відношенню до речовини мозку пухлини розрізняють: позамозкові та внутрішньомозкові. Залежно від локалізації і гістологічного варіанту формується симптоматика захворювання.

Основні симптоми: прогресуючий головний біль, що може супроводжуватися втратою зору, частковим або повним паралічем кінцівок, розладами ходи, мови чи пам’яті, втратою звичних для людини навичок, раптовими психічними розладами чи епілептичними нападами, нудотою та блювотою , особливо зранку , слабкістю, підвищеною втомлюваністю.

Пухлина гіпофіза може призвести до нерегулярних менструацій, надмірному виробленню грудного молока, появи грудей у чоловіків і надмірного росту волосся на тілі у жінок. Також пухлина може викликати ожиріння або перепади артеріального тиску. Основний метод діагностики: магнітно-резонансна томографія.

Багато зі згаданих тут симптомів можуть бути викликані і іншими причинами. Тому немає жодних підстав для паніки! Тим не менш завжди рекомендується пройти обстеження, якщо у вас проявляються симптоми, які можуть вказувати на пухлину головного мозку. Своєчасно звертайтеся до сімейного лікаря.