Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » День журналіста: розбір свята у картках

День журналіста: розбір свята у картках

День журналіста: розбір свята у картках

Сьогодні, 6 червня, найбільше привітань отримують українські “акули пера”. Бо сьогодні професійне свято журналістів. А ми розібрали це свято у форматі “карток”: запитання – відповідь. Аби всі і кожен знав, які вони – українські журналісти.

Чому сьогодні?

6 червня 1992 року Спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів. З цієї нагоди тодішній президент України Леонід Кравчук і започаткував 6 червня святом Журналістів в Україні.

А ще свята є?

Як не дивно – є.

Всесвітній день свободи – 3 травня. Бо журналісти – борці за свободу думок, слова, дій.

Міжнародний день солідарності журналістів – 8 вересня. Журналісти єдині у своїх упередженях щодо чесної журналістики.

День україномовної преси – 12 листопада. Не дивно: закон про українську мову в ЗМІ все розширюється і розширюється.

День працівників радіо, телебачення і зв’язку України – 16 листопада.

Які особливості у професії журналіста?

  1. Постійний дедлайн або “рука на пульсі”

Світ змінюється кожної хвилини, події відбуваються постійно. Тому журналіст не зупиняється у роботі навіть тоді, коли закінчується робочий день. Бо одна із запоруки вдалої новини – її актуальність в опублікований час.

  1. Творчий пошук

Хоч журналістика і побудована на чіткості і фактах – але творчість ніхто не відміняв! Вдалий матеріал – завжди  написаний творчо. Ось журналісти і шукають натхнення та ідеї, що спрацюють.

  1. Розвиток щодня

Розширюється технологічний світ – розширюється світ ЗМІ. І журналісти повинні рухатися одночасно, опановуючи постійно щось нове, шукаючи нові форми та методи.

Як святкувати, якщо немає товариша  журналіста?

Почитати якісну пресу, переглянути стрічку новин у Мережі, послухати радіо (до речі, ви слухаєте радіо?), увімкнути телевізор не на серіал, а на випуск новин. Підтримайте працю журналістів переглядами!

Як святкувати, якщо пощастило мати знайомого журналіста?

Привітай! Скажи, що пам’ятаєш, яка нелегка доля у твого друга, що шануєш його працю і обов’язково (!) побажай натхнення, творчості, віддачі від аудиторії і, напевно.. вищої зарплатні. Ну, а якщо товариш близький настільки, що заслуговує і подарунку – даруй, що забажаєш. Наші варіанти: набір ручок, блокнот, візитниця, навушники.. Але не обов’язково дарувати щось “професійне”! Хоч журналіст – це і стиль життя, та все ж подарунки, що підбадьорять саме цю людину – найкращий варіант.

Я журналіст, що мені корисного із цієї статті?

А якщо нас читає справжній журналіст, то, по-перше, ЗІ СВЯТОМ, КОЛЕГО! А по-друге – наш маленький подаруночок: декілька суто журналістських лайфхаків від запорізьких товаришів “по цеху”.

Мирослава Балабан, засновниця та головний редактор сайту «Region News»

– Запорукою успіху журналіста можу назвати фразу, яку мені сказав Зураб Кодалашвілі: «Мирославо, “треба тусіть”». Це означало, що треба ходити на публічні заходи. І ходити не мовчки, а ставити запитання. Навіть якщо це тільки початковий етап діяльності і питання будуть не дуже професійні, їх все одно треба ставити. У зв’язку з керуванням цим правилом – журналіста будуть запам’ятовувати і звертати увагу.

Валентина Манжура, відповідальний секретар ЗОО НСЖУ та викладач школи журналістики

– Найкращий експромт – це добре підготовлений експромт. Треба бути озброєним з усіх боків.

– Який би сучасний не був диктофон, ніколи не покладайтеся на нього, бо це метал. Треба слухати і нотувати собі, якщо не можеш запам’ятати.

Ми повинні не тільки брати у людей інтерв’ю, а й залишати після себе приємну розмову, певні знання, хороший настрій.

Катерина Захарова, корреспондент телеканалу «Zik»

– Завжди готуйтеся до початку заходу. Максимально. Шукайте якомога більше інформації про тему, мету, спікерів, окремих присутніх людей.

– Обов’язково – посміхайтеся, якщо працюєте з людиною. Це розташовує на приємну розмову.

Сьогодні працівники медіасфери приймають привітання, подарунки.. Але найбільша для них вдячність – подяка від тих, заради кого вони працюють – від читачів, слухачів, глядачів. Не забудьте привітати улюбленого журналіста в цей день (ви ж є у соц. мережах?), їм буде дуже приємно!

Текст – Євгенія Клюєва