Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Образование » Здобутки інформаційного центру ЄС та реалізація програми «Еразмус+» в Чернівецькому національному університеті

Здобутки інформаційного центру ЄС та реалізація програми «Еразмус+» в Чернівецькому національному університеті

Здобутки інформаційного центру ЄС та реалізація програми «Еразмус+» в Чернівецькому національному університеті

Міжнародна співпраця та мобільність студентів та викладачів у сфері освіти – це найважливіші напрямки діяльності Інформаційного центру ЄС в Чернівецькому національному університеті  імені Юрія Федьковича, як структури, що поєднує регіон з країнами Європейського Союзу.

В 2007 році завдяки підписанню угоди, інформаційний центр як проект європейської комісії почав реалізовуватися, зібравши в собі велику кількість інформації про Європейський Союз. А вже 2008 року центр розпочав свою роботу в науковій бібліотеці університету. Вибір на користь бібліотеки зробили через те, що саме вона об’єднує всі факультети між собою, саме тут зустрічаються студенти протилежних напрямків.

Інформаційний центр можуть відвідувати не лише студенти Чернівецького університету, а й студенти інших навчальних закладів. В 2018 році окрім студентів та учасників програм, Інформаційний центр відвідали близько семисот гостей.

Сприяння участі студентів в програмах та заходах ЄС та поширення інформації про його політику

Основна мета діяльності інформаційного центру – надання та поширення інформації про Європейський Союз, його політику. Також, важливим аспектом є надання підтримки на навчання для студентів в науково-дослідницькій роботі та сприяння участі студентів в програмах та заходах Європейського Союзу.

Координатором інформаційного центру є, безпосередньо, представництво ЄС. Також напряму з Брюсселю центр отримує усесторонню інформаційну підтримку та забезпечення необхідними навчальними матеріалами (тематичні журнали, навчальні видання та збірники).

Проведення творчих зустрічей, презентацій та тематичних заходів для громадян

Один із видів поширення інформації – це книжкові виставки. Окрім тих видань, які надходять з ЄС, наукова бібліотека також має власний великий фонд друкованих видань. Також в бібліотеці проводяться різноманітні презентації книг та творчі зустрічі.

Наприклад, захід «День кар’єри в ЄС» проводиться в інформаційному центрі вже другий рік поспіль. В 2018 році він зібрав близько сорока зарубіжних компаній та громадських організацій. Під час заходу все бажаючі можуть відвідати ярмарку вакансій, де поспілкуватись з підприємцями, також проходять різноманітні майстер-класи та тренінги.

Співпраця університету з ЄС за програмою «Еразмус+»

Студенти Чернівецького університету успішно проходять освітню програму «Еразмус+», яка поділяється на два блоки: стипендійна програма та структурні проекти, в рамках яких університети можуть здійснювати обмін студентами, робити дослідження, підвищувати рівень викладання, шляхом обміну викладачами.

Країни, з якими Чернівецький університет співпрацює найбільше  – Румунія, Польща, Німеччина. До цих країн студенти відправляються на навчання на один або два семестри, будучи бакалавром або магістром. Викладачі мають змогу стажуватися від двох тижнів до місяця. По мобільності – університет входить в десятку найкращих по Україні. Тільки 2018 року 49 студентів отримали можливість поїхати на навчання чи стажування закордон за освітньою програмою.  

Як реалізують програму «Еразмус+» в Запоріжжі?

В порівнянні з Чернівецьким університетом, Запорізький національний університет  також з давніх часів бере участь в європейських програмах. Власне, в Еразмус+ – програмі, яка прийшла на зміну попереднім, працює 3 напрямки. Це це академічна мобільність, проекти співпраці у сфері вищої освіти, а також підтримка реформ.  Аби успішно реалізувати свій потенціал в програмі, треба знали англійську мову не нижче рівня В2 і вище. Також, університет брав участь в двох великих програмах з Нідерландами: Humeria – програма для гуманітарних дисциплін, Electra – для технічних і точних наук.

Викладачі Запорізького національного університету зазначають, що великий та вкладний відбір проходить на програмах співпраці та Жана Моне. В цих проектах  заявка складає більше 100 сторінок, над якою працює дуже велика команда. Зазвичай команда складається з двадцяти партнерів.  В 2019 році представники факультету журналістики ЗНУ відвідали у Великобританії університет Bath Spa, який є координатором проекту Жана Моне. Візит відбувся за рахунок європейської сторони.