Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Як і на чому заощаджують державні кошти у Запоріжжі

Як і на чому заощаджують державні кошти у Запоріжжі

Як і на чому заощаджують державні кошти у Запоріжжі

Однією із найскладніших проблем в Україні є корупція. Проблемним питанням є прозорість використання державних коштів. Протягом довгого часу багато нарікань викликало проведення тендерів та закупівель на різних рівнях державної влади. Чимало корупційних скандалів, та критики, щодо ефективності використання коштів були пов’язані саме з цим.

Однією із найпомітніших та найгучніших реформ в Україні стало введення системи публічних закупівель. Використання прозорих систем закупівель є одним із напрямків протидії корупції і економії державних коштів. Влітку 2016 року використання системи Prozorro зробили обов’язковою для державних структур та органів місцевого самоврядування. За три роки її використання можна говорити про її сильні сторони та недоліки.

Згідно даних опублікованих Prozorro за час функціонування цієї системи, станом на березень 2019 року, в ній вдалося зекономити близько 76 мільярдів гривень. В Запорізькій області в 2018 році через публічні закупівлі у Prozorro заощадили 566,3 мільйона гривень. В порівнянні з іншими регіонами Запорізька область знаходиться на 12 місці по економії коштів через прозорі закупівлі.

Як і на чому заощаджують держані кошти у Запоріжжі

Особливістю використання Prozorro у Запорізькій області то варто відмітити те що, різні державні структури і органи місцевого самоврядування мають відмінні пороги в закупівлях.  

Міська рада Запоріжжя у 2017 році змінила рівень «допорогових» закупівель. І з цього часу не проводить закупівлі товарів через систему Prozorro, якщо вони не сягають суми вище 50 тисяч гривень і 500 тисяч гривень для послуг. Це цілком відповідає законодавству. Хоча, це викликало протест у громадськості і журналістів міста, які хотіли аби мерія зменшила поріг закупівель.

В Запорізькій обласній раді вирішили проводити публічні закупівлі в системі Prozorro одними з найперших в Україні. Тендери через неї зобов’язали проводити в травні 2016 року, тобто за три місяці до того, як то передбачав закон. Планка допорогових закупівель була встановлена нижче, а ніж у міськраді Запоріжжя і складає 30 тисяч гривень. За словами першого заступника голови обласної ради, їм вдалося заощадити на допорогових закупівлях близько 80 мільйонів гривень. 

В Запорізькій обласній державній адміністрації рівень допорогових закупівель ще нижче і торги в системі публічних закупівель починаються з 3 тисяч гривень. За даними ОДА в 2018 році, через Prozorro було проведено 2,4 тисячі процедур допорогових закупок з загальною очікуваною вартістю в 87,9 мільйонів гривень.

Повідомляється, що успішно завершилося 832 допорогові закупівлі, на 25,8 мільйонів гривень. Загалом економія коштів склала 9%, або 2,5 мільйона гривен. Найбільше переможців серед суб’єктів господарювання із Запорізької області (143), Київської області (65) та Дніпропетровської області (58).  

 

На його закупівлю планували витратити 85 мільйонів гривень. Використовуючи систему Prozorro, вдалося знайти постачальника, який погодився продати лінійний прискорювач за 64 мільйонів 450 тисяч гривен. Тобто економія кошів склала більше 20 мільйонів гривен.

 

Як і на чому заощаджують державні кошти у Запоріжжі

Проте в використанні системи Prozorro є і негативні сторони. Оскільки сама по собі вона не гарантує відсутністі корупції і намагань зловживати. Зокрема є питання, щодо покарання тих, хто її порушив.