Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Жизнь » Нові загрози для запорізьких роботодавців: Німеччина відкриває кордони для українців

Нові загрози для запорізьких роботодавців: Німеччина відкриває кордони для українців

Нові загрози для запорізьких роботодавців: Німеччина відкриває кордони для українців

Представники різних запорізьких організацій скаржаться, що втрачають кадри. Медсестри, лікарі, педагоги, будівельники масово їдуть працювати у сусідню державу. І це всеукраїнська тенденція. З січня в Європі відкриваються нові можливості для працевлаштування, що є істотною загрозою для України, – вважає Ярослав Кіт, експерт фонду Олександра Квасневського «Amicus Europae». Він відвідав Запоріжжя і дав інтерв’ю Inform.zp.ua.

З січня Німеччина лібералізує своє трудове законодавство і українцям буде набагато легше поїхати туди на сезонні та інші некваліфіковані роботи. Якщо не буде прийнято радикальних змін в найближчі, навіть, не роки, а півріччя, то ми будемо мати набагато гіршу ситуацію ніж є зараз. І це теж величезна проблема! Сьогоднішня влада, здається, і надалі абсолютно не дбає про те, як утримувати тих людей, які платять податки, які утримують українську економіку. Вони, отримуючи вищі зарплати, дуже швидко осідають закордоном. Не тільки в Польщі, загалом в країнах Європейського Союзу.

За словами Ярослава Кіта, є відтік ефективних працездатних молодих людей, які могли би підтримувати та розвивати українську економіку. Зараз вони працюють на розквіт сусідніх держав. У Вроцлаві, наприклад, є кластер IT, в якому працює 90% українців. Польська влада виявляє бажання залучати робочу силу з нашої країни. Так, останні кілька років у Гданську мер міста не просто запрошує працівників з України, але й відкриває україномовні класи в польських школах, – підкреслює експерт.

Одразу хочу розвінчати міф про те, що медсестри і лікарі працюють за фахом у Польщі. За даними 2017 року, тільки 37 українських медсестер влаштувалися, як медсестри. А поїхало їх напевно тисячі. Чому так відбувається? Потрібно не тільки «підтвердити» свій диплом, але ще й півроку стажуватися в якійсь лікарні, складати іспити в медичних університетах, складати мовний іспит. Якщо ми говоримо про фах, то, нажаль, мушу відзначити негативну тенденцію того, що люди приїжджають в основному на сезонні роботи. Це часто є вчителі, які приїжджають працювати літом протягом своєї відпустки, це молодь, яка хоче заробити собі на нові телефони. Хлопці, дівчата на місяць приїжджають до Польщі працювати дуже в складних умовах, часто їм не доплачують. Брак знань законів, брак знань трудового законодавства.

Повне інтерв’ю з Ярославом Кітом – експертом фонду Олександра Квасневського «Amicus Europae» та науковим працівником Інституту релігії та суспільства Українського Католицького Університету читайте найближчім часом на Inform.zp.ua.