Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » В Запоріжжі з початку року зареєстровано більше двох тисяч випадків інсультів

В Запоріжжі з початку року зареєстровано більше двох тисяч випадків інсультів

В Запоріжжі з початку року зареєстровано більше двох тисяч випадків інсультів

В Запоріжжі за 9 місяців 2018 року зареєстровано 2067 випадків інсультів, захворюваність складає 330,4 на 100 тис. дорослого населення.

Про це повідомила журналістам Іnform.zp.ua лікар-методист Департаменту охорони здоров’я міської ради Людмила Косюк.

29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом, який було засновано в 2006 році Всесвітньою організацією інсульту. Інсульт обумовлює 5,7 млн смертей за рік в усьому світі, і серед причин смертності поступається лише ішемічній хворобі серця.

При підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу, подзвонивши на телефон 103. Такі пацієнти в межах трьох годин повинні бути оглянуті лікарем і транспортовані до неврологічного стаціонару в першу чергу, що збільшить шанси не тільки залишитися в живих, але і повернутися до повноцінного життя, – зазначає лікар.

Читайте также: У Запоріжжі розпочався сезон щеплень від грипу: що потрібно знати

Перші симптоми інсульту :

  • – різкий головний біль (після нервової або фізичного навантаження або взагалі без видимої причини);
  • – помутніння або втрата свідомості;
  • – раптове виникнення оніміння або слабість руки або ноги, а також частини обличчя;
  • – розлад здатності говорити, розуміти сенс чужої мови;
  • – запаморочення, гостре порушення координації, почуття рівноваги.

Інсульт, або мозковий удар – це гострий розлад кровообігу, що розвивається в судинах головного мозку. Він може бути ішемічним (зниження живлення певної ділянки) і геморагічним (крововилив).

Щоб уникнути інсульту, ведіть активний спосіб життя, позбудьтеся шкідливих звичок, раціонально харчуйтеся зі зниженим споживанням жирів тваринного походження; щоденно вимірюйте артеріальний тиск, і, якщо він буде підвищений, то зверніться до лікаря; перевіряйте рівень глюкози та холестерину  в крові, – нагадує Косюк.