Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Запорізькі лікувальні заклади та громадські організації об’єднюють зусилля проти ВІЛ

Запорізькі лікувальні заклади та громадські організації об’єднюють зусилля проти ВІЛ

Запорізькі лікувальні заклади та громадські організації об’єднюють зусилля проти ВІЛ

В Запорізькій області станом на 01.01.2018р. офіційно зареєстровано 4660 ВІЛ – інфікованих осіб. В Україні вже більше 10 років громадські організації здійснюють соціальний супровід людям з таким діагнозом. Такі організації знаходяться на межі медичного та соціального сектору надання послуг.

З березня цього року БО «БФ «Все можливо», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), спільно з БО «100 відсотків життя»  на території Запорізької області впроваджує проект #HealthLink, який направлений на прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні.

До проекту залучаються лікувальні заклади охорони здоров’я, які отримують швидкі тести з діагностики ВІЛ та мають можливість надавати таку послугу пацієнтам безкоштовно. Результат такого обстеження на протязі 20 хв. Для медичних закладів – це вигідно економічно, так як тим пацієнтам, яким робиться тест вже не потрібно робити забір крові та визначати наявність ВІЛ в лабораторії,  а також, напр., якщо пацієнт потрапляє в лікарню і йому показано термінове оперування – лікар, який зробив тест вже знає ВІЛ статус хворого, що допомагає йому надати якісну допомогу із такою особливістю здоров’я. Для пацієнтів – це теж дуже важливо, так як зменшаться випадки втрати ВІЛ – позитивних людей. Тобто, коли пацієнт лежить на стаціонарі в лікувальному закладі, в нього беруть забір крові на визначення наявності ВІЛ. Аналіз в лабораторії робиться на протязі кількох днів і є випадки, що на момент коли лікар отримує позитивний результат на наявність ВІЛ пацієнта вже виписано із медичного закладу. В такому випадку пацієнт навіть і не знає, що в нього виявлено антитіла до ВІЛ і йому необхідно проходити обстеження в центрах СНІД.

З людьми в яких виявлено ВІЛ працюють соціальні працівники, які надають психологічну підтримку, соціальний супровід, допомогу в отриманні всіх необхідних медичних обстежень та аналізів, адаптуватися до життя із ВІЛ та справитися із внутрішньою самостигматизацією. Соціальні працівники – це спеціалісти, які можуть надати якісні консультації, знають як та вміють підтримати людину, яка чує слова “У вас позитивний результат швидкого тесту на ВІЛ”. Також соціальні працівники мотивують та сприяють проходженню швидкого тесту на ВІЛ близького оточення (статеві партнери, партнери по споживанню наркотиків, просто друзі та близькі, які колись в житті мали ризику інфікування) нововиявлених ЛЖВ.

Наразі до проекту залучено 7 ЗОЗ по м. Запоріжжя: Запорізька обласна лікарня, Міська клінічна лікарня №1, Центральна клінічна лікарня №4, Запорізька міська багатопрофільна лікарня №9, Міська лікарня №7, 6-а міська клінічна лікарня, міська лікарня №8,  центральні районі лікарня в м. Приморська та м. Кам’янка –  Дніпровська, Мелітопольський ЦПМСД.

За три місяці роботи спільними зусиллями медичних закладів та БО «БФ «Все можливо» вдалося виявити 41 людину із ВІЛ – інфекцією. Люди дізнаються про свій статус, починають піклуватися про своє здоров’я, пити антиретровірусну терапію, яка допомагає ВІЛ – позитивним жити до глибокої старості, народжувати здорових дітей та не відчувати абсолютно ніякої відмінності оточуючих.

Ми вважаємо, що цей проект, який об’єднює медиків та громадскість  – це великий крок у боротьбі із ВІЛ! І така співпраця має вже досить вагомі результати і надалі допомагатиме людям.