Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Екологічна катастрофа на Запоріжжі, наслідки дуже серйозні

Екологічна катастрофа на Запоріжжі, наслідки дуже серйозні

Екологічна катастрофа на Запоріжжі, наслідки дуже серйозні

Вчора вранці з’явилася інформація про те, що в Молочному лимані, який поблизу Кирилівки Запорізької області сталася екологічна катастрофа. Загинуло 40 000 одиниць піленгаса.

Про наявність серйозних проблем на Молочному лимані шумлять уже давно. Зокрема протока, яка з’єднує Азовське море та Молочний лиман  повністю забита піском. Риба, як запливала з моря на нерест, зараз не може  спокійно пересуватися. Місцеві мешканці били на сполох, та протягом вересня викладали у соціальні мережі фото, де чітко видно, що рівень води у лимані вменшився на десятки метрів.

катастрофа

У той час Кирилівська влада заспокоювала усіх тим, що з обласного бюджету вже виділено 1.4 млн. і вже скоро розпочнуться роботи. Тендер був проведений у липні поточного року. Виграло  ТОВ “Техморгідрострой Миколаїв” та отримало з бюджету 1 303 511.00 гривень на розчистку протоки. 

Далі, стороки проведення розчищувальних та будівельних робіт постійно переносили. А коли підрядник все ж приступив до роботи, то працював  неякісно та дуже повільно, – повідомив громадський активіст Віктор Шейко.

Вчора, на своїй сторійці у соціальній мережі фейсбук активіст виклав фото та відео результати прочищення протоки.

Причиною екологічної катастрофи, на думку активістів стало порушення технічних вимог та інструкції з боку підрядника.

“Коли розчистили протоку, до лиману потрапила велика кількість холодної морської води, це збіглося з періодом шторму. В наслідок – більше 40 000 одиниць піленгаса загинуло. Це близько 5 тон риби. За нашими підрахунками, загальна сума збитків близько 6 мільйонів гривень. Попередні роки розчистку проводили спільними зусиллями місцеві мешканці та активісти, нам це обходилося приблизно 240 000 гривень. У цьому рокі підряднику виділили майже півтора мільйони і ось що в результаті ми отримали. Хто тепер буде відшкодовувати збитки. На мою думку – все це через корупцію і чергове  недоцільне витрачання бюджетних грошей та ще й завдання шкоди.”

На разі чекаємо офіційної позиції ЗОДА та додатково інформації з приводу Молочного лиману.