Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Новий етап у вирішенні проблеми запоріжців та ПАТ “Запоріжгаз”

Новий етап у вирішенні проблеми запоріжців та ПАТ “Запоріжгаз”

Новий етап у вирішенні проблеми запоріжців та ПАТ “Запоріжгаз”

На сесії міської ради депутати прийняли рішення конструктивно підійти до питання відносин запоріжців та ПАТ “Запоріжгаз”. Буде проведена інвентеризація газових мереж…

Неодноразово ми писали про свавілля з боку компанії монополіста – відключення цілих вулиць від газопостачання на кілька тижнів, рахунки з захмарними сумами, нав’язування послух чи товарів компаній, які входять до монополії. Цей перелік можна продовжувати безкінечно, зрештою, практично кожен запоріжець стикнувся з якоюсь проблемою, спровокованою співробітниками ПАТ “Запоріжгаз”. Конфлікт триває вже більше року, ситуація щоразу доходить до точки кипіння, а рішення не було….

Протягом року дупутати міської ради, практично на кожній сесії озвучували проблеми людей, звертали на них увагу міської влади. Було створено навіть гарячу лінію, куди мешканці щоденно дзвонили і скаржилися. Останнім часом жваво заговорили про необхідність створеня  комунального підприємства, яке буде обслуговувати газові мережі міста та надавати послуги споживачам. Але як це реалізувати не особливо задавалися питанням.

Це виявляється непросто, адже газові мережі і без того знаходяться у комунальній власності, але частково. Наприклад зі ста метрів трубопроводу, лише якихось 10 чи 20 метрів належить місту, решта або державі, або ще комусь, – треба розбиратися. Промоніторивши це питання, депутат міської ради Геннадій Наумов запропонував свій проект рішення.

"Запоріжгаз"

Що ж передбачає сьогоднішнє рішення?

Три напрямки: 1. Проведення інвентаризації газових мереж. При цьому, не тільки мереж, що належать громаді, а й тих що належать державі. Таким чином ми отрмаємо єдину і повну картину. В місті (умовно) 100 метрів труби. З них 10 метрів належить громаді, а 90 – державі, а, можливо, і взагалі третім особам. В цьому необхідно розібратися, для початку. До моменту, поки ми не з’ясуємо, скільки метрів у громади, скільки у держави, забирати щось на баланс – недоцільно.

2. Після інвентаризації необхідно визначити обслуговуючу компанію, яка відповідно до законодавства зможе гарантувати безпечну експлуатацію мереж. Навіть створюючи комунальне підприємство, ми не зможемо безпосередньо зайнятися такою діяльністю, тому що-перше – необхідна ліцензія. Потрібно з’ясувати 2 вектори: чи ми створюємо комунальне підприємство і оцінюємо витрати на ліцензування, другий напрямок – визначимо, скільки все це потребуватиме затрат з міського бюджету, – повідомив депутат міської ради Геннадій Наумов.

Які ж мають бути наступні дії та чого можна очікувати?

Результатом цього рішення повинен бути проект – або створення комунального підприємства з необхідним фінансуванням, або перегляд відносин з ПАТ “Запоріжгаз”. Їх потрібно чітко врегулювати, передбачити санкції для монополіста за відключення від газопостачання, розібратися зі схемою підрахунку спожитих кубометрів, щоб люди не входили у стан шоку, коли бачать платіжки. Також, все ж визначити що робити з приладами обліку газу, якими вони повинні бути та де стояти. Та різні інші питання. Або ж третій варіант – передати обслуговування газових мереж іншій компанії, яка зможе якісно, не порушуючи закону надавати послуги.