Мы в соцсетях
Головна » Общество » В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

Облаштовані веломаршрути та велопарковки – мрія багатьох мешканців Запоріжжя. Городяни із задоволенням катаються стежками на Хортиці, але завжди хочеться більшого комфорту та тривалішої подорожі. Суттєві зміни в цьому напрямку очікуються в найближчі два місяці.

До кінця квітня з’являться інформаційні вказівники і 10 велопарковок. На 4-х локаціях облаштують вуличні меблі. І головне – Запорізький регіон вже є на міжнародній мапі туристичних маршрутів. Мобільний додаток з цією інформацією поки тестують турецькі партнери. Але вже можна пишатися, що Запорізька область – єдина серед регіонів України увійшла в п’ятірку країн, які спільно розробили мережу еко-маршрутів та готуються зустрічати іноземних гостей. Це стало можливим завдяки участі у проекті “Розвиток мережі екотуризму в регіоні Чорного моря”, – розповідає Наталія Малая, запорізька координаторка проекту.

Міжнародний проект стартував у квітні 2019 року у рамках Програми транскордонного співробітництва «Чорне море» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Партнери України – Туреччина, Болгарія, Грузія, Греція. В Запорізькій області проектні зобов’язання виконую Агенції регіонального розвитку.

Швидко втілити в життя туристичні плани країнам завадив ковід-карантин. Тому основні заходи, а саме облаштування і відкриття маршрутів, перенесені на весну-літо 2021 року.

В Запорізькій області ми провели масштабну екологічну експертизу. За висновком експертів, готуємо два веломаршрути. Визначили такі локації і несподівані місця, про які навіть жителі нашого регіону можуть не знати. Тому цікавий відпочинок родиною у вихідні гарантуємо, – каже Наталія Малая. 

Проектом передбачено придбання велосипедів та велообладнання. На етапі розробки маршрутів враховувались всі потреби туристів: магазини, зручності. Проектом передбачена купівля 4 біотуалетів.

Локації та місця відпочинку сплановані так, щоб туристи могли скористатися інфраструктурою, яка вже є на шляху. Тому веломаршрутом можна випити каву, перекусити, придбати сувеніри. Зараз вирішується питання: де зберігатимуться велосипеди, хто їх видаватиме.

Ми розглядаємо такий варіант: взяв велосипед на початку маршруту, здав наприкінці, – ділиться планами Наталія Малая.

Цей проект робить Запорізьку область туристично привабливою. Регіон має колосальний потенціал, який нажаль не використовується. І часто причина – у відсутності системного підходу, – вважає Аскад Ашурбеков – директор Агенції регіонального розвитку Запорізької області. Він підкреслює, що цінність не в тому, що регіон виграв грантові кошти і завдяки цьому розбудує велоінфраструктуру.

Головне, що міжнародні партнери нам довірили і побачили перспективи розвитку туризму. Вони точно спрямують своїх громадян їхати до Україні, до Запорізької області. І це другий бік проекту, який не менш цінний ніж гроші.

Інеса Носенко, Наталія Малая та Аскад Ашурбеков в студії радіо “Максимум”

Веломаршрут: що подивитися?

Перший маршрут пройде островом Хортиця: початок з центру Запоріжжя біля будинку Макса Гранта. Другий – починається зі станції Янцева, далі по Вільнянському району і закінчується маршрут кінним заводом. Під час розробки напрямків ставили за мету не просто проїхатись по Запорізькій області, а насправді побачити, що таке степова Україна, – пояснює Інеса Носенко, експертка з екотуризму.

Родзинки у регіоні є. Янцевська станція дуже автентична. Є і такі місця, де немає інфраструктури, але природа надихає та захоплює. Хто втомився – мають змогу зупинитись і відпочити. На маршруті є де заночувати. Це етносело – садиби сільського зеленого туризму.

За словами Інеси Носенко, там можна рибалити, познайомитися з полікультурним розмаїттям області. І провести не одну ніч, а зупинитись на тривалий час. Далі на маршруті – пасіка, де можна випити чаю з солодощами, маленькі крамнички крафтових продуктів і кінцева зупинка – кінний завод.      

Водоспад на веломаршруті

Наступний етап проекту – навчання місцевих жителів, як працювати на веломаршруті, як приймати гостей. Планувалися ознайомчі поїздки запоріжців до всіх 5 країн-партнерів. Але і тут коронавірус став на заваді.

Ми мріяли про таку ознайомчу подорож. Є ілюзія, що всі мешканці сіл знають, що таке зелений туризм. У мене теж була ілюзія, що ми прокладемо асфальтовану доріжку і це буде веломаршрут. В дійсності все інакше. Спочатку треба зробити якісний «мапований» проект, де зрозуміло звідкіля\куди. Потім – аудиторська робота – побачити, що є на територіях.

 

Завдяки проекту ми покажемо, що повинна зробити держава, обласна та місцева влада: де відновлювати дорожнє покриття, освітлення та облаштовувати іншу інфраструктуру. Така комплексна робота і має назву прокладання маршруту, – пояснює Інеса Носенко.

Мобільний додаток туриста

Мобільний додаток зараз тестують турецькі партнери. Невдовзі він буде доступний для всіх бажаючих. І велотуристи точно не заблукають не на Хортиці, не загалом в Запорізькій області, – підкреслюють розробники. Мапа матиме різнокольорові позначки, аби попередити туристів про складність маршруту. Повідомити родинам з дітьми про легкі для пересування доріжки. Крім того, будуть позначки, де не можна рухатися трасами без супроводу. В цих випадках поряд позначать зелені доріжки для вільного і безпечного пересування.   

Презентувати веломаршрут в Інтернеті не так-то просто. Ми були впевнені, що створили найкращі фото. Але коли побачили як партнери роблять цифрування, зрозуміли, що нам є чому навчатися, – пояснює експертка.

Планується презентація мобільного додатку. Тоді туристам пояснять, як у своєму гаджеті знайти міжнародну мапу даного проекту та дізнатися всі подробиці подорожі.

Міжнародна мапа туристичних маршрутів

Проектом запланований великий фестиваль народних промислів та козацтва. Він пройде наприкінці весни або влітку. До речі, кожна країна-партнер проводить свій фестиваль. У Грузії – сирний, у Туреччині – тюльпанів. На жаль, обмеження через пандемію не дозволяють українським представникам взяти в них участь. Проте запорізькі виробники крафтових продуктів готують смачні презентації, які покажуть в кожній з 5-ти країн.  Організатори сподіваються, що зможуть здивувати іноземних туристів, яких з нетерпінням чекають після послаблення обмежень.

Красою ми точно не поступаємось Греції, Грузії, Туреччині чи Болгарії. Напевно, ми ментально просто звикли, що у сусідів краще.  Прийшов час, щоб ми почали пишатися своїми краєвидами, майстрами та загалом країною. Гроші треба лишати в Україні! – закликає Аскад Ашурбеков.