Мы в соцсетях
Головна » Политика » Бриль проти Ахметова. Чого чекати від сесії обласної ради у Запоріжжі?

Бриль проти Ахметова. Чого чекати від сесії обласної ради у Запоріжжі?

Бриль проти Ахметова. Чого чекати від сесії обласної ради у Запоріжжі?

За кілька годин розпочнеться планова 14-та сесія Запорізької обласної ради, яка може розвернути ситуацію на 180 градусів

Вже на початку літа було яскраво видно, що конфлікт  у Запорізькій обласній раді набирає нових  обертів. Заговорили про зміну заступників голови ради, а можливо навіть його самого. Усе літо зустрічалися, обговорювали, домовлятися, а результат побачимо вже сьогодні.

На погоджувальній раді до порядку денного внесли питання різного характеру, зокрема: низка кадрових питань,  питання господарчого характеру, які стосуються внесення правок до діючих  обласних програм, внесення технічних  правок до уставів деяких комунальних підприємств  та діючих обласних  програм, а також  декілька бюджетних питань.  Всього – 138 питань, включаючи (різне). Ще вчора попередили депутатів про можливість затягнення сесії на 2 дні та просили про готовність до роботи. А от що буде з заступниками Владиславом Марченком від “Самопомочі ” та Єгором Семенковим від “Опозиційного блоку”, під якими вже з початку липня хитаються стільці, спрогнозувати непросто.  А можливо  і той же голова обласної ради Григорій Самардак не втримається на своєму кріслі?

Про це ми поговорили із запорізьким політологом Антоном Коваленком.

Зміна керівництва обласної ради свідчить про те, що загострений останнім часом конфлікт між пропрезидентськими силами в особі губернатора та керівництва БПП в регіоні та представниками Ахметова в особі Ростислава Шурми та міської влади отримає перший офіційний та документально виражений характер. Якщо раніше протистояння обмежувалось інформаційним полем, взаємними звинуваченнями та зовнішньої рекламою, то сьогодні ми можемо побачити остаточний розвал взаємодії між «комбінатом» та представниками Голови держави. Раніше в обласній раді мала місце домовленість між БПП та Оппоблоком, в результаті якої пропрезидентський Самардак став головою Ради, а наближені до «комбінату» і Ахметова Семенков та Марченко стали його заступниками.

Сьогодні представники Ахметова втратять свої посади. Якщо голосування по змінах до Регламенту ради та звільнення керівного складу будуть успішними – це буде показником, що Запоріжсталь потроху втрачає свій вплив в Облраді. Імовірно, обидва зами все-таки злетять. Замість коаліції «БПП+Комбінат» має відбутись коаліція демократичних сил. Голосування за новий регламент та зняття заступників – це лакмусовий папірець, який покаже, чи дійсно монополія сил Ахметова буде руйнуватись на рівні обласної влади. На сьогоднішній день, є всі передумови, щоб це сталось. Якщо не будуть звільнені заступники, то можна чекати на певні політичні «догани» як до Бриля, так і для керівника фракції БПП Гугніна. Натомість, якщо питання звільнення керівників облради буде проголосовано, відбудеться тест для нової коаліцій. Наразі є пошук голосів для нових заступників.

Проблема в тому, що голосування за процедурою таємне. Якщо голоси за призначення не знайдуться, це посіє хаос у політичних розкладах в облраді. Успішне голосування – це показник сили Бриля для Києва. Якщо цього не буде, то війна проти Ахметова і Шурми може завершитись фіаско. У кращому випадку, вона завершиться новими домовленостями, у гіршому – жорсткими кадровими перестановками в ОДА. Мій прогноз – голосування відбудеться, і позиції «комбінатних» сил будуть суттєво послаблені.

Читайте також: Глава Нацсовета Юрий Артеменко провел совещание с запорожскими медийщиками