Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Репортаж » Європейські дорогу будуються з українського казеїну: Запоріжжя теж вносить свою частку

Європейські дорогу будуються з українського казеїну: Запоріжжя теж вносить свою частку

Європейські дорогу будуються з українського казеїну: Запоріжжя теж вносить свою частку

Останніми роками спостерігається стрімкий ріст експорту казеїну з України до країн ЄС. Нашу державу навіть почали називати найпотужнішим виробником цієї продукції в Євросоюзі. Свою частку в казеїновий бізнес вносить і підприємство в Запорізькій області. Це відомий українцям виробник молочної продукції під назвою ТМ «Вільняночка» – Вільнянський молокозавод.

Журналісти inform.zp.ua зустрілися з Олегом Доценко – гендиректором підприємства і запитали: чому українським казеїном не будуєте українські дороги?

Якщо чесно, ми не знаємо, куди саме йде наш товар, – посміхається Олег. Ми поставляємо казеїн в Польшу, Німеччину, Францію. Нідерланди. Що з ним роблять іноземні партнери?… Це безліч варіантів. Казеїн справді додають до асфальту, але крім цього з нього роблять плати для телефонів та телевізорів.

Казеїн Вільнянського молокозаводу
Так виглядає казеїн

Що таке казеїн?

Казеїн – цю назву добре пам’ятає старше покоління. Бо її можна було прочитати на складі клею для шпалер. Казеїновий клей в асортименті є і зараз. Насправді, казеїн додають у все, що липне. Але це не тільки технічне, хімічне, косметичне використання. Зі звичайного казеїну роблять сечужний. І тоді він може додаватися в продукти харчування: ковбасу, цукерки, – пояснює директор.

Казеїн – це головний білковий компонент коров’ячого молока. 100% білок, – розповідає Олег Доценко. Молоко сепарується на дві частини: вершки і знежирене молоко. Останнє згущається і починається процес сушки.

Казеїн вважається технічною продукцією, тому його виробництво на Вільнянскому молокозаводі відбувається окремо від харчової продукції: масла, сирів.

Обладнання Вільнянського молокозаводу
Сучасне обладнання на молокозаводі в Запорізькй області

Будівля, де виробляється білковий компонент, має сучасне обладнання. Його закупили 5 років тому. Це промислові сепаратори, які дозволяють відокремити жири і білки. Процес відбувається в декілька етапів за спеціальних технічних умов. На виході завод видає високоякісний продукт.

Згущення білку потребує сушки. А це затратний процес. Тому виробництво казеїну взимку невигідне. Це дорого і важко. Повітря холодне і процес висушування дуже енергозатратний. До того ж літом маємо достатню кількість молока, а зимою вона падає..

Молоковози "Вільняночки"
Молоковози “Вільняночки”

Олег Доценко констатує, що з кожним роком фіксується дефіцит молока. Причина – скорочення поголів’я корів у населення. А саме молоко від людей складає 70% сировини на Вільнянському молокозаводі, і тільки 30% – господарського.

Для порівняння: влітку щодобово приймаємо близько 60 тон  молока, Зараз половину від цієї кількості. Сировини все менше і менше. Це сильно позначається на виробництві. Напевно, ви спостерігали на полицях супермаркетів все більше іноземних назв. Ми стаємо імпортозалежними.

Олег Доценко показує сучасне обладнання і підкреслює, що, як експортер, цінує імідж і приділяє велику увагу переобладнанню заводу.  Підприємство з’явилось у Вільнянську ще в 50-х роках минулого століття. У 2004 році Олег разом з командою почав відновлювати завод і багато вкладав і вкладає в модернізацію. Так, наприклад, кілька років тому на молокозаводі встановлено німецьке обладнання – чиллер компанії STULZ.

Установка дозволяє економити до 20% електроенергії. На заводі її  купили, щоб збільшили виробництво і економити на системі охолодження.

Обладнання Вільнянського молокозаводу stulz
Прецизійний кондиціонер Stulz

Як почався експорт?

Вихід на зовнішні ринки Вільнянського молокозаводу почався 2015 року. Тоді у всіх українських виробників з’явилась можливість підтвердити свою якість сертифікатами європейського зразка і почати експорт в країни ЄС.

Ми пройшли всі необхідні процедури, акредитацію в Держспоживслужбі.  Була сертифікована сама продукція. Ми отримали декларацію виробника на можливість експорту товарів до Європейського Союзу. І з 2015 року ми стали експортерами. В Україні дуже мало переробляється казеїну, тому 100%  вільнянського виробництва йде закордон.

На сьогодні Вільнянським молокозаводом щорічно виробляється близько 160 тон цієї продукції. Серед основних конкурентів Білорусь та Нова Зеландія.

В історії України був рік, коли вітчизняні виробники казеїну обігнали навіть Нову Зеландію. 2017 року наша країна експортувала 7 тис. тонн цієї продукції, і таким чином вийшла на перше місце серед експортерів казеїну в країни ЄС.

Цьогоріч показники зменшились. Ковід-карантин, який переживають всі країни світу, зачепив і молочну продукцію. Річних звітів молокозаводів ще немає, але за підсумками першого півріччя фіксувалося скорочення експорту української «молочки» на чверть. Єдині, хто звітував про зростання, так це виробники казеїну. Україна в 2020 році заробила на ньому 35 млн доларів. Про це свідчать дані Державної митної служби.


«Вільняночка»: від експорту казеїну до експорту «молочки»

Почати поставки вільнянської молочної продукції закордон – це далекоглядні плани, але вони є давно, – зізнається Олег Доценко. 

Мета компанії – країни Євросоюзу. В ЄС можна експортувати молоко виключно екстра класу. Крім того, на заводі планують поставки до країн Сходу.

Зараз продукцію ТМ «Вільняночка» можна побачити на полицях магазинів Запоріжжя та області, у сусідніх містах: Дніпрі, Маріуполі. Щодня Вільнянський молокозавод виробляємо готової продукції більше 500 тон, близько 50 видів.

Ви не побачите на упаковка нашої продукції термін придатності в місяць. Ми надаємо перевагу короткотерміновим продуктам. Напевно, саме за високу якість нас і цінують покупці, – підкреслює Олег Доценко.