Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Літо в місті: чи зможуть батьки відправити дітей у табори

Літо в місті: чи зможуть батьки відправити дітей у табори

Літо в місті: чи зможуть батьки відправити дітей у табори

Вже більше трьох місяців діти всієї України змушені сидіти вдома через пануючу пандемію COVID-19. Замість того, щоб грати на вулиці зі своїми однолітками, вони займаються дистанційним навчання. Але навчальний рік вже закінчився і тепер постало питання: чи зможуть діти відпочити влітку в улюблених таборах?

Перші послаблення карантину в Україні були вже з 11 травня, але більш вагомі пом’якшення у різних сферах розпочалися з 22 травня, коли Кабінет міністрів ввів «адаптивний карантин». З 1 червня в Україні розпочався 3 етап виходу з карантину. Загалом, Кабміном було розроблено 5 етапів виходу країни з жорсткого карантину:

26 травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу заявив:

Відкриття дитячих таборів можливе на останньому етапі виходу з карантину, щоб ризик коронавірусної інфекції був максимально низький. МОЗ заздалегідь надасть рекомендації щодо умов відкриття та діяльності цих дитячих закладів.

Тож, надія на те, що діти все ж зможуть відпочити на морі в оточені друзів та улюблених вожатих все ж є, але багато таборів можуть не пережити цього карантину, адже несуть дуже багато збитків. ТСН.Тиждень, розповідали про табори, які вже знаходяться на грані смерті. І одним з таких оздоровчих комплексів є табір «Джерело».

П’ять років свого життя і життя цілої команди людей було покладено, щоб табір зробити зі збиткового і сьогодні у нас знов збитки. За перший квартал – 1,7 млн гривень. Часткова передоплата на весняні канікули у нас складала 427 тисяч. Нам частково довелось гроші за путівки повертати, – пояснює головний спеціаліст дитячого оздоровчого комплексу «Джерело» Оксана Котляренко. Також, там додали, що частину путівок перенесли на інші дати, але якщо вони не зможуть оплатити комунальні та охорону, наслідки для табору можуть бути катастрофічними.

Про оптимістичні та песимістичні варіанти роботи дитячого табору розповідав директор ДЗОВ «Бригантина» Куликовський Сергій, що у Херсонській області.

Ми плекаємо надію, що літо 2020 все ж буде, бо без оздоровлення дітей, без сезонної профілактики їм буде важко перенести всі осінні захворювання. Поки ми не маємо офіційних рекомендацій від МОЗ, але Всеукраїнська асоціація таборів України підготувала неофіційні рекомендації за якими могли б працювати літні табори.

 Також директор, заявив, що попри все, табір готовий приймати дітей вже хоч післязавтра.

Також, директор пояснив, що якщо все ж табори цього літа не відкриють, то «Бригантина» має два сценарії розвитку подальшої роботи:

Перший сценарій – оптимістичний, тобто закрити табір і перечекати цей непростий період і відкритися у наступному сезоні. Другий сценарій – песимістичний, за ним табір закриється повністю або перепрофілюється.

9 червня 2020 року на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України була опублікована петиція «Діти без літа! Про оздоровлення та відпочинок дітей. Відкриття дитячих таборів». На даному етапі вона зібрала лише 565 підписів з 25 тисяч.

Також, 11 червня біля Кабінету міністрів був проведений мирний мітинг за участі активістів та батьків під гаслом «Відкрийте табори».

У той же день прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив:

Ми спираємося на аргументи, що оздоровлення в дитячих таборах – це більш як мільйон дітей, які можуть хворіти безсимптомно, які можуть переносити (коронавірус), які можуть переносити цю хворобу в свої сім’ї, хай навіть безсимптомно, але ця загроза є доволі високою. Моя особиста позиція як батька, як громадянина України – я маю великі сумніви щодо доцільності відкриття таборів в цьому році.

За його словами МОЗ мають надати аргументи, розрахунки та обґрунтування щодо цього питання і якщо вони зможуть переконати Кабмін, то можливо уряд дасть «зелене світло» для відкриття дитячих таборів.

Наразі відомо, що остаточне рішення МОЗ та Кабінету міністрів буде ухвалене після 22 червня. На жаль, зараз ще не зрозуміло, чи зможуть діти все ж поїхати на відпочинок, але усі табори не залишають надії на те, що зможуть зустріти дітей у своїх оздоровчих комплексах. Якщо ж уряд все ж вирішить не відкривати табори цього літа, то все це може означати, що діти не побачать море і ліс аж до наступного сезону.

Автор – Анастасія Звягінцева