Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » 14 червня – Всесвітній День донора крові: пункти, де можна здати кров у Запоріжжі

14 червня – Всесвітній День донора крові: пункти, де можна здати кров у Запоріжжі

14 червня – Всесвітній День донора крові: пункти, де можна здати кров у Запоріжжі

14 червня у більшості країн світу, зокрема і в Україні, відзначається Всесвітній День донора крові. Саме у цей день у 2005 році в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одноголосно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові, приурочивши його до дня народження австрійського лікаря К. Ландштейнера, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові. 

Про це інформує лікар-методист вищої категорії  КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер- гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

Девіз цього Дня в 2020 році- «Безпечна кров рятує життя».

Мета проведення Всесвітнього дня донора крові:

 1 Просувати і підтримувати створення ефективних національних програм донорства крові та ліквідацію залежності від сімейного і платного донорства крові.

2 Сприяти поширенню підходу «Клуб 25»( Історія створення клубу молодих донорів бере свій початок в 1989 році, коли вперше в школах Зімбабве зародилася пілотна програма «Обіцянка 25», мета якої полягала в тому, що випускники шкіл давали обіцянку після закінчення школи здати кров 25 разів. Саме тоді в країні почали створюватися молодіжні донорські клуби, члени яких обговорювали з молоддю питання про здоровий спосіб життя). Таким чином, реалізація цієї доброї ідеї знайшла своє продовження в усьому світі для стимулювання прихильності ідеї регулярного і добровільного донорства крові серед молодих людей з груп низького ризику передачі інфекції з кров’ю.

3 Просувати і підтримувати національні заходи для вшанування і стимулювання добровільного безоплатного донорства крові шляхом:

-заохочення існуючих добровільних донорів з груп низького ризику до регулярної здачі крові;

-заохочення нових людей до здачі крові на добровільній безоплатній основі;

– стимулювання людей до безпечного, здорового  способу життя для захисту свого власного здоров’я, а також для здачі безпечної крові;

– вираження подяки людям, які добровільно здають кров з альтруїстичних спонукань і без будь-якої грошової винагороди

4 Розширювати обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного донорства крові протягом усього року з тим, щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Донорської крові постійно не вистачає. Кожен день життя тисяч хворих перебувають під загрозою через її нестачу. Кров може бути потрібна  людям, що потрапили в аварію, отримали деякі небезпечні травми, опіки, які втратили багато крові; особам, які потребують операції від кишкової непрохідності до пересадки органів;·жінки, яким належить зробити кесарів розтин, при великих крововтратах під час пологів та в післяпологовий період; страждаючим на захворювання крові – лейкемія (рак крові), гемофілія, апластична анемія;  людям, яким необхідна пересадка кісткового мозку; при інфекційному сепсисі, при захворюваннях імунної системи. Без переливань такі хворі приречені на смерть. Здавати кров в період пандемії COVID-19 безпечно.  Більш того, в ситуації, що склалася, потреба в донорах крові зросла в рази. Людина, яка хворіла на COVID-19 є цінним донором,адже антитіла до короно вірусу можуть використовуватися для подальшого вивчення хвороби та пошуків шляхів її лікування.МОЗ України прийме рішення щодо використання методу переливання плазми людей, що перехворіли на COVID-19, для лікування хворих на коронавірус, після відповідних клінічних досліджень, які наразі проводять українські фахівці.

З донорської крові виготовляються препарати, які так само життєво важливі при лікуванні: це , наприклад, кріопреципітат для хворих на гемофілію; альбумін; імуноглобуліни та ін.. За даними ВООЗ, в Україні на одного жителя потрібно 12-15 мл крові, а у нас є 8-8,5 мл. Перед процедурою потенційний донор проходить обстеження; при прийомі лікарських засобів необхідно проконсультуватися з лікарем про доцільність проведеного дослідження в даний період.  Якщо результати в межах норми й відсутні супутні захворювання, його буде допущено до процедури кроводачі.

Стати донором може будь-яка здорова особа у віці від 18 до 60 років і вагою не менше 50 кілограмів. Регулярна здача крові йде на користь і самій людині – запускається процес оновлення організму, стимулюється імунітет.

 Донору проводиться безкоштовне обстеження, після здачі крові передбачено звільнення від роботи або навчання на 2 дні.  За один забір беруть у середньому 450мл – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини.  Бажано: здавати кров вранці, напередодні уникати харчових перевантажень, дотримуватися однакових умов при проведенні повторних досліджень (в одній лабораторії, в один і той же час доби й т.д  .). Виключити: здачу біоматеріалу після проведення інструментальних досліджень (УЗД, рентгенографія і т.д.), фізіотерапевтичних процедур, фізичних і емоційних перевантажень.

За три дні до донації відмовитися від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують згортання крові); обмежити вживання жирної, смаженої та молочної  їжі напередодні та в день здачі крові; не приходити здавати кров, якщо людина нездужає; необхідно виспатися і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді); не вживати алкоголь за 48 годин до донації; не палити за 2 години до процедури. Під час здачі крові необхідно відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання; повідомляти медичний персонал про можливі ускладнення під час здавання крові, погіршення стану. 

Після здачі крові треба відпочити протягом 10 хвилин; з’їсти легку їжу та випити солодкий чай; протягом 2-3 годин не піднімати нічого важкого рукою, з якої брали кров; уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин; не вживати алкогольні напої раніше ніж через 8 годин; намагатися часто та регулярно харчуватися протягом двох діб; вживати підвищену кількість рідини протягом двох діб; приходити ще раз здати кров через відновний термін: не раніше  60 днів (чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – не частіше 4 разів на рік). Повністю склад крові відновлюється упродовж місяця. Щоб відновлення відбулося швидше, необхідно пити багато рідини, включити до раціону білок.

 Щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання, у м. Запоріжжя функціонують відділення трансфузіології в КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради та в КНП «Міська лікарня №9» Запорізької міської ради, де можна здати кров.

У відділеннях трансфузіології міста Запоріжжя у 2019 році здали кров 4753 особи, а за 5 місяців 2020 стали добровільними безоплатними донорами  – 1623 особи. В 2019 році здійснено 4003 кроводач та 750 плазмодач, а за 5 місяців 2020 року –  1416 кроводач та 207 плазмодач. За цей же період 2020 року перелито еритроцитів 435,3л, плазми – 283л, антигемофільного гамма-глобуліну – 73 дози.

. Пам’ятайте: ваша кров може врятувати не тільки чиєсь здоров’я, а й життя: один донор рятує три життя. Поділіться життям – здайте кров, подаруйте людям надію на порятунок, бо життя людини-найвище благо на землі, а його порятунок – найвища честь для тих, хто долучаються до цього.