Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Спалювання сміття шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини – запорізький рятівник

Спалювання сміття шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини – запорізький рятівник

Спалювання сміття шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини – запорізький рятівник

У служби МНС вже побільшало викликів. Пожежна небезпека зростає разом з підвищенням температури повітря. Напередодні літнього сезону та шкільних канікул говоримо про пожежну небезпеку в місті та як їй запобігти.

Про те, яких правил слід дотримуватись та як зробити свій відпочинок безпечним, журналістам inform.zp.ua розповів Олександр Немченко – співробітник головного управління ДСНС України в Запорізькій області.

-Хто є найпоширенішим винуватцем пожеж? Відпочивальники на пікніку? Городяни, які спалюють листя або сміття?

-Щороку, навесні і восени селяни спалюють суху траву, рослинність, що накопичилась у них за зимні сезони. Вони переконані, що таким чином попіл від старих рослин удобрює землю для нових, а також підвищує родючість. Через спалювання трави може спалахнути пожежа, у вогні можуть загинути дрібні тварини. Екологи стверджують, що це забруднює атмосферу и псує родючий шар ґрунту.

Під час спалювання сухостою очевидно страждає трав’яний, кущовий та дерев’яний покрив. Ці рослини утримують у собі вуглець. Внаслідок пожеж цей вуглець у вигляді різних сполук вивільнюється, потрапляє в атмосферу і відповідно її забруднює.

Спалювання пластикового сміття надзвичайно шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини. У продуктах горіння містяться дуже небезпечні речовини: оксиди азоту, сірка, феноли, токсичні вуглеводи, концентровані діоксини, які можуть впливати на спадковість, не кажучи вже про сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділяються при спалюванні пластикового сміття. Серед них отрута, створена людиною – діоксин, який може накопичуватись в організмі людини постійно отруюючи та вбиваючи організм.

Правила, яких повинні дотримуватись громадяни для запобігання виникненню пожеж:

  • Розводити багаття, користуватися відкритим вогнем на відстані менше 30-ти метрів від будівель та споруд не дозволяється.
  • Забороняється викидати незагашене вугілля.
  • В окремих випадках для приготування їжі на відкритому вогні дозволяється зменшувати ці відстані до 5-ти метрів за умови наявності спеціально обладнаного вогнища та огородженого місця застосування відкритого вогню негорючими конструкціями на максимальну висоту можливого полум’я.
  • В усіх випадках забороняється залишати без догляду джерела відкритого вогню, довіряти джерела вогню дітям.

Великою проблемою є те, що люди, які приїжджають у весняно-літній період на відпочинок та залишають автомобілі на вузьких доріжках. Багато зон відпочинку не передбачають доріжки для паркування автомобілів. Через це пожежні автомобілі просто не можуть доїхати до місця загоряння.

-Шкільні канікули – це окрема тема. Діти, які лишаються самі протягом дня, шукають собі пригоді і дуже часто це небезпечні забавки. На що батькам слід в першу чергу звернути увагу в період шкільних канікул?

-Залишаючи дітей самих вдома, треба вимикати електроприлади, що на їх думку можуть завдати шкоди здоров’ю дитини чи призвести до пожежі. Насамперед треба сповістити дитину, як їй діяти у разі загрози її життю, повідомити, за якими номерами телефону дзвонити та як найшвидше евакуюватися, що з собою взяти.

Наші співробітники приходять до шкіл, до навчальних закладів, до садків та проводять навчальні заняття з дітьми. Як показує практика, більшість дітей знає, за яким номером телефону треба дзвонити та як треба себе поводити в ситуації, що може зашкодити їх здоров’ю, на відміну від дорослих. Взагалі, з виїздом до місць відпочинку дітей неможна залишати без нагляду поблизу багать, оскільки дітям цікаво гратися, вони підпалюють палички та покидають потім місце, що може спровокувати масштабну пожежу.

-Як зробити безпечним відпочинок на воді для всієї родини?

-Категорично заборонено пірнати в місцях, де Ви не знаєте дно. На дні може знаходитись як і арматура, так і бите скло, що може завдати шкоди та призвести до загибелі. Ні в якому разі не залишати дітей самих. Зокрема в Запорізькій області біля села Борчак 15 травня потонули 2-є хлопчиків. Школяр хотів зробити фото на фона зрошеного каналу, не втримався та впав, його друг, що намагався допомогти, теж загинув на місці.

З початку травня вже на території України більше ніж 70 загиблих на водоймах. Найпоширенішими причинами загибелі людей на відкритих водоймах є переоцінка власних можливостей з причини вживання алкогольних напоїв та купання в необладнаних місцях.

Тож аби зменшити показники загибелі, рекомендується дотримуватись звичайних правил безпеки на воді:

  • Відпочивати та купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях.
  • Ніколи не плавайте в незнайомих водоймах, як я вже казав.
  • Не залишайте дітей без нагляду.
  • Не запливайте далеко, оскільки може не вистачити сил на дорогу до берега, беручи до уваги течію, яка теж може завдати труднощів.
  • Слідкуйте за попередженнями та не виходьте вплав на човнах при сильних поривах вітру.

-Які надзвичайні ситуації, виникнення пожеж може попередити людина на відкритій площі або на інших місцевостях?

-Насамперед, недбалість людей, необдуманість їхніх дій – це є однією із найпоширеніших причин виникнення пожеж. Звичайний недопалок при 4-5-му класах пожежної небезпеки може спровокувати велику пожежу, оскільки його тління продовжується приблизно 4 години, а температура, яку він видає, наближається майже до 800°С, що звичайно може спричинити загоряння трави, сухостою і дерев.

Наприклад, та сама пляшка може спровокувати концентрацію сонячних променів, що перенаправить свою енергію на дерево, будь-що, що може загорітися. Потім силою вітру пожежа може перейти на ліси, садиби, сміття, що тягне за собою також жахливі наслідки.

-Розкажіть рецепт від запорізьких рятувальників, як зробити свій відпочинок безпечним?

-Свій відпочинок можна зробити безпечним, виконуючи елементарні правила пожежної безпеки. Якщо Ви розпалюєте багаття, насамперед територію необхідно очистити від сухостою, звичайною лопаткою звертається верхній шар ґрунту. Також біля місця розпалення багаття обов’язково мають бути первинні засоби пожежогасіння. Це може бути ковдра або вода.

Також хочу попередити, що спалення сміття в житлових будинках тягне за собою штраф, який обумовлений статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Штраф від 340 гривень до 800 гривень для громадян України). Також при спаленні багаття ні в якому разі не можна залишати його без догляду або залишати під контролем дітей.