Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Біля Запоріжжя з’явився «Форелевий рай»

Біля Запоріжжя з’явився «Форелевий рай»

Біля Запоріжжя з’явився «Форелевий рай»

За інтригуючою назвою «Форелевий рай» причаївся чудовий куточок на відстані 20 км від Запоріжжя. В с. Ключі Оріхівського району господар Вахтанг Джобава облаштував природні ключі, джерела під розведення риби.

Окрім виробничої сфери там почали опановувати сферу надання туристичних послуг. І це «перша ластівка», – впевнений Володимир Степаненко – генерального директора Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області. Про «форелевий рай» та нові можливості для запорізького бізнесу в нашому інтерв’ю.

Зелений туризм:  «чудове» – поряд

Не знаєте куди себе подіти цими тривалими святами?! «Чудове» – поряд, – наголошують у Регіональному фонді підтримки підприємництва в Запорізькій області.  У Запорізькій області налічується близько 40-ка зелених туристичних садиб. Готові приєднуватися все нові, і нові «зелені комплекси».

До суб’єктів зеленого туризму відносяться безпосередньо садиби, де мешкають господарі цих садиб і паралельно вони надають послуги з приймання туристів, їх розміщення і харчування. Є ще види діяльності активного відпочинку, коли немає суто садиби, а є тільки територія, є  і такі в нас об’єкти. Територія, де можна активно відпочити у палатках на березі ставка або річки, моря.

«У нас всі садиби унікальні, вони відрізняються одна від одної. Є такі, що знаходяться у степовій зоні (Чернігівський район). Є ті, що знаходяться біля моря – дуже популярна Нова Петрівка в Бердянському районі, де є порядку 10-ти садиб зеленого туризму, які приймають відпочиваючих, надають здорове харчування».

Біля Запоріжжя – декілька садиб зеленого туризму. Садиба Бориса Ігнатко в с.Петрополь «Аквазоо-Петрополь», «Хутор Петерсона», де проводяться національні українські свята. Зараз на Пасху запрошують також в ці садиби на святкування.

Активно працює парк етнічних культур «Етносело» у Вільнянському районі, де вже 3 садиби активно приймають гостей, четверта очікує відкриття в цьому році.

Мелітопольський район: Кам’яна могила, біля є садиба в с. Мирному «Алея троянд. І «Гостини у Валентини», с. Тиха Нивка садиба «Медландія». Кінні прогулянки с. Рівне Мелітопольського району, де можна покататися в справжній кареті на конях.

Аутентичне село і садиба хутор «Оленівка», господар Лимаренко Олена, де можна насолоджуватися проживанням у хаті, якій 150 років. Вона повністю відтворена до тих часів, коли вона тільки збудувалася.

З всіма працюючими садибами «зеленого туризму» можна познайомитись на сайті Регіонального фонду підтримки підприємництва або на аналогічній сторінці у Фейсбуці, – пояснює Володимир Степаненко.

За кількістю прийде висока якість «зеленого туризму»

На цьому тижні зібралися підприємці, які займаються сільським зеленим туризмом, а також автоперевізники, міні-готелі. Для цієї галузі в регіоні відкриваються нові можливості.

«Розглядаємо можливість приєднання наших туристичних об’єктів до спільного міжнародного проекту «ЦЕРТУР-2» – це поліпшення менеджменту в агротуристичній діяльності. Проект започатковано 5 країнами причорноморського регіону: Греція, Туреччина, Румунія, Вірменія. Наша організація на конкурсних засадах виборола право представляти Україну саме в цьому проекті».

За результатами відбору, до проекту приєднаються 20 суб’єктів господарювання, які займаються туристичним напрямком і хочуть поліпшити свій менеджмент, або започаткувати новий вид діяльності. Прикладом є саме садиба «Форелевий рай», де ніколи не займались туризмом, лише розведенням риби (осетер, лососеві риби, японські коропи), – вважає Володимир Степаненко.

«Форелевий рай» хоче приєднатися до туристичного маршруту, щоб мешканці Запорізької області і інших регіонів відвідувати цю садибу. Господарі готові надавати комплекс туристичних послуг. Таким видом туризму зацікавились навіть виробники сиру.

Що отримають «зелені садиби» від міжнародного проекту?

Під час зустрічі проведено анкетування. В анонімній формі підприємці описували, що їм заважає в розвитку бізнесу, які кошти вони очікують додаткові отримати, що для цього потрібно, які знання їм потрібні, чи потрібно їм об’єднуватись в громадські об’єднання, чи потрібні нові туристичні маршрути.

«Протягом 20-ти днів розробимо SWOT-аналіз цих анкет. Так зробить кожна країна, яка бере участь в транскордонному проекті «Посилення можливостей бізнесу у туристичному секторі Чорноморського регіону». Приєднаємось до інтернаціональної мережі, яка об’єднає 5 країн. Будемо впроваджувати електронну платформу.

Найголовніше: учасники проекту отримають допомогу в розробці бізнес-планів та отриманні додаткового фінансування. Це все буде відбуватися на підставі новітніх документів, таких як Canvas і Radar, – пояснює Володимир Степаненко.

«В Греції проводились учбові заходи, з нами працювали видатні ментори з агротуризму Європейського Союзу.  Серед тих, хто там був, запорізькі молоді люди, які мають по 2 вищі освіти, знають англійську мову на рівні В2. Вони відвідували садиби в Європі і передаватимуть навички запорізьким колегам. Деякі інструменти для наших суб’єктів саме сільського зеленого туризму є новітніми».

За словами Володимира Степаненко, зараз обласна влада разом з Регіональним фондом підтримки підприємництва підтримує окремий проект, він буде фінансуватись за рахунок обласного бюджету – «Зелене кільце Мелітопольщини». Це перший кластер зеленого туризму в Запорізькій області, який об’єднає 7 діючих садиб зеленого туризму в Мелітопольському районі. В червні-липні планується гучна конференція з цього приводу.