Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: візит королевича Василя Вишиваного

Історія Запорізького краю: візит королевича Василя Вишиваного

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю та видатних особистостей.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались у період 10 та 11 лютого у Запорізькій області десятки років тому. Зокрема, про візит королевича Василя Вишиваного, приліт Гітлера та  світовий рекорд виплавки сталі.

10 лютого

У 1895 року у містечку Пула, нині Хорватія, народився Василь Вишиваний (Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький) – нащадок королівської династії Габсбургів, ерцгерцог, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців та Армії УНР.

По закінченні академії Габсбург був призначений до 13-го полку уланів, що складався із українських січових стрільців. 3 вояками Вільгельм фон Габсбург намагався спілкуватися їхньою рідною мовою. Це, а також гарне людське поводження привернуло стрільців до “королевича”, якому на знак любові вони подарували вишиванку. Архикнязь часто її одягав. Так з’явилося прибране ім’я Василь Вишиваний.
Перше кохання принца – студентка Віденської музичної академії Іванна Марічка Прийма, яка пізніше училася в Парижі, стала відомою співачкою й піаністкою, концертмейстером Львівського оперного театру і викладачем Львівської консерваторії.
27 лютого 1918 року легіон Українських Січових Стрільців, серед яких був і Петро Франко, вирушив на допомогу армії УНР. Їхній маршрут: Кам’янець-Подільський, Одеса, Херсон і – наш Олександрівськ.

Дослідниця розповідає, що січові стрільці перебували в Олександрівську до 8 червня: офіс, друкарня розміщалися у будинку Лещинського, квартирували у будинку братів Минаєвих, що через дорогу. Увесь цей час Василь Вишиваний був начальником гарнізону Олександрівська, мав дружні зв`язки з місцевими українськими організаціями та Запорізьким корпусом Центральної Ради, який прибув із Криму після розгрому Червоної Армії. За цей час вони провели чимало лекцій, вистав, концертів у Народному домі.

Читайте также: Запорожца задержали на украинско-польской границе с партией старинных денег

Вояки організували курси українознавства, налагодили видавництво тижневика “Січ” (першої української газети на Запоріжжі, друкованої у будинку Лещинського). На Хортиці на Трійцю стрільці відслужили панахиду, поставили пам’ятний металевий хрест.

1935 – засновано районну газету “Приазовська новь”.

1963 – Запоріжжя, сталевари мартенівської печі № 5 встановили світовий рекорд виплавки сталі.

2014 рік – вранці у Запоріжжі помер вчений-мовознавець Віктор Антонович Чабаненко. 

11 лютого

1922 – газета “Українські робітничі вісті” повідомила про оголошення Вознесенівської волості Мелітопольського повіту зоною голоду і панування тифу.

1943 – на аеродром у Запоріжжі прилетів літак “Кондор” з Гітлером на борту. Він мав провести нараду з генералами, щоб не відступали, бо позбавляють армію нікопольського марганцю та криворізького заліза. Того ж дня радянські танки прорвалися і мало не взяли аеродром. Гітлер тут же відлетів до Вінниці.

Читайте также:  На запорожском ферросплавном заводе выявили новые случаи кори

1943 – на карті з’явився Нікопольський плацдарм. Бої тривали 3 місяці.

11 лютого 2003 року близько шостої вечора 47-річний Анатолій Єрмак повертався з похорону матері. На вул. Зарічній м. Пологи Єрмак на «Жигулях» (ВАЗ-2107) зіткнувся з вантаженим металом МАЗом і загинув.

Він народився 5 серпня 1955 року в селі Кінські Роздори Пологівського району Запорізької області. Підполковник контррозвідки, чорнобилець. З 1994 року був депутатом Верховної Ради, об’єднання “Антимафія”, вивчав обставини загибелі В’ячеслава Чорновола; називав імена високих посадовців, які могли бути причетними до злочину. Ми часто зустрічалися в Запоріжжі і мене вразила фраза Анатолія Васильовича: “В умовах бездуховності виховати патріота неможливо. Бути патріотом у нинішній Україні – подвиг із усіма наслідками.” І наслідки не забарилися.