Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: перейменування проспекту Металургів

Історія Запорізького краю: перейменування проспекту Металургів

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю та видатних особистостей.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались у період 16 і 17 січня у Запорізькій області десятки років тому, а також факти з життя режисера Якова Милешко. 

16 січня

1898 р. с. Попівка, тепер с. Смирнове Куйбишевського р-ну Запорізької обл. народився режисер Яків Милешко. У 1934 закінчив Ленінградський театр. ін-т. У 1933—41 і 1945—47 працював режисером Ленінградського театру опери та балету ім. С. М. Кірова, з 1948—62 (з 1954 головний режисер) — в Одеському театрі опери та балету. 23 червня 1978 р. в Одесі помер 80-річний Яків Милешко.

Читайте также: В Бердянске произошло ещё одно нападение животного на человека

17 січня

1880 р. у с. Нововасилівка Бердянського повіту Таврійської губернії у родині агронома народився В.Баян (В.І.Сидоров), письменник – футурист, поет. Закінчив реальне училище в Мелітопольському повіті, служив конторником, у 1906 р переїхав до Сімферополя.

Читайте также: В Запорожье выявили агитатора террористической организации «ДНР»

1989 р. ЦК КПРС прийняв Постанову “Про скасування правових актів, пов’язаних із увічненням пам’яті А. Жданова”. Місто Жданов знову стало Маріуполем. У Запоріжжі бульвар Жданова отримав ім’я Шевченка, а Жданівський пляж лишився. За часів німецької окупації в Запоріжжі був проспект Шевченка, за визволителів – проспект Сталіна, нині проспект Металургів. 

Також Ви можете прочитати про перейменування села Новоолександрівка у місто Мелітополь і україномовну школу та історію ЗДІА.