Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Религия » Павло Унгурян розповів про досвід проведення Молитовних сніданків закордоном

Павло Унгурян розповів про досвід проведення Молитовних сніданків закордоном

Павло Унгурян розповів про досвід проведення Молитовних сніданків закордоном

Для України подібні заходи тільки входять в традицію. Їх мета – об’єднання. Про що говорили видатні люди на сніданку в нашому місті та як це відбувається в інших країнах – редакції Inform.zp.ua розповів Павло Унгурян – народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «За духовність, мораль та здоров’я України».

Дійсно, коли люди чують про молитовний сніданок, вони думають: «Я знаю, що таке молитва і точно знаю, що таке сніданок, але що таке молитовний сніданок?». Це такий формат спілкування управлінців, підприємців, духовних лідерів, лідерів освіти, науки, медіа, культури, який передбачає, коли в одному залі за одним столом збираються опоненти. Коли збираються люди, які в реальному житті можливо один одному руки не подадуть. Але молитовний сніданок збирається навколо імені Ісуса Христа, навколо духовних цінностей.

І сьогодні це єдині цінності насправді, на яких ще можна зшити нашу країну, наше суспільство, яке дуже сьогодні розділене по багатьох параметрах – політичних, соціальних, по майновому цензу, по своїх геополітичних вподобаннях і т.і. І ті країни, які сьогодні демонструють стабільний успіх, наприклад, останні 50-100 років, мають обов’язковою не просто традицією, а формою управлінської діяльності молитовні сніданки, причому регулярні. Це коли раз на тиждень в міністерстві, у відомстві, в офісі губернатора, в офісі мера збираються різні люди, різні фракції. Але не почубитися чи побитися один з одним, а сісти за одним столом, читати Боже слово, молитися про свою Батьківщину, про свою галузь, в якій люди працюють. І таким чином це єдиний фундамент, який здатний їх об’єднувати і вони не перетинають оцю останню червону лінію. Це відбувається в США, Канаді, Німеччині, Норвегії, Великобританії, Австрії. Практично у всіх європейських країнах. Є південнокорейський молитовний сніданок, ізраїльський, який до речі збирає й іудеїв ортодоксальних, християн і, навіть, мусульман, політиків або релігійних діячів. Навіть, у японському парламенті є молитовний сніданок. Тому що немає іншого на світі об’єднуючого фактора ніж віра в Бога.

Проблеми на молитовному сніданку не вирішуються, не обговорюються?

Насправді вирішуються і обговорюються, але в інший спосіб. Не чублячись, не обзиваючи брудними лайками один одного, не через якісь кулуарні чи технологічні прийоми. А через любов, милосердя і прощення. Через те, що коли за одним столом сидять люди з різних абсолютно політичних сил, з різних можливо релігійних конфесій, і в них є чай, кава, печиво і вони мають один одному слугувати. Вони мають один одному подати чаю чи кави і сказати: «Слухай, ми з тобою опоненти, але все ж таки я хочу, щоб в моєму серці залишалася та любов і доброта, яка має бути в нормальної людини, як нас вчить тому Господь». Ми в парламенті, не зважаючи на те, що в нас дуже непроста Верховна Рада, але вже 11-й рік маємо такі молитовні сніданки. Кожного сесійного тижня збираються різні люди з різних фракцій – це і більшість, і опозиція. І вже за ці роки змінилися кілька разів, були одні в опозиції, інші в коаліції. Це представники різних конфесій – у нас там і православні, і католики, і протестанти, і православні вже різних патріархатів, і жінки, і чоловіки.

Павел Унгурян с руководителем Американского Совета по внешней политике Германом Пиршнерз
Павло Унгурян з керівником Американської Ради із зовнішньої політики Германом Піршнерз

І раз на рік ми проводимо великий Національний молитовний сніданок, куди запрошуємо лідерів влади і лідерів опозиції, запрошуємо всі церкви, незалежно від їх конфесійної приналежності. Запрошуємо дипломатів, бізнесменів, підприємців. І часто за одним столом сидять опоненти і вони говорять не про те, що їх роз’єднує, а про те, що їх об’єднує. Це все ж таки віра в Бога, любов до своєї Батьківщини.

Я переконаний, що запорізький молитовний сніданок, який вперше відбувається у Запоріжжі, стане великим благословенням для Запорізького краю. І я дякую всій команді організаторів, дякую і Костянтину Брилю – губернатору області, який побувавши на національному сніданку України за участі Президента, прем’єр-міністра, настільки надихнувся, що знайшов нас і каже: «Давайте, хлопці, допоможіть і у нас організувати».

Пане Павло, Ви приїхали до Запоріжжя як народний депутат, як керівник та організатор таких молитовних сніданків. Хто ще з відомих особистостей завітав до нашого міста?

По-перше запрошені всі народні депутати від Запорізького регіону, багато гостей не лише Запорізької області, а й інших Східних областей – Харківської, Дніпровської, Луганської, Донецької тощо. Тобто запрошени весь фактично Східний регіон й. Головне, щоб молитовний сніданок не став просто ще одною бюрократичною традицією. Важливе єднання, про яке я говорив.

Чи Ви плануєте щось обговорити?

– Так, звичайно. Оскільки сніданок в Запоріжжі – це область, яка входить в одну з 10 областей, в яких оголошено воєнний стан, основна тема, безумовно, молитва про мир. Я переконаний в тому, що зараз набагато більше запоріжців, мешканців південних районів області стали більше молитися про мир, коли побачили дії в Азовському морі. Це стосується і Одещини, Херсонщини, Миколаївщини, звичайно, і всіх областей, прилеглих до зони АТО. Тому основна тема – це мир, це Божий захист наших земель українських, Божий захист наших військовослужбовців, Божий захист сімей. І допомога, реальна допомога людям – ми будемо до цього закликати.

Ви були на молитовному сніданку за участі президента Америки Трампа. Розкажіть про свої враження. Чи можна щось взяти за корисний досвід з того, як це там відбувається?

Так, звичайно. Господь благословив і 12 років маю честь координувати Українську делегацію на Національних молитовних сніданках США, які організовуються Конгресом і Сенатом США. І першим моїм молитовним сніданком в Америці був ще останній для Джорджа Буша мол. сніданок. Потім було 8 сніданків з Бараком Обамою і вже 2 сніданки з Дональдом Трампом. Отже це буде вже 12-й мій молитовний сніданок, який відбудеться в лютому. Ми завжди беремо таку хорошу делегацію з України, знайомимо українських парламентаріїв, лідерів церков, діячів економіки, бізнесу, молодіжних лідерів. До речі, в минулому році ми запросили близько 40 молодих людей – студентів, лідерів молодіжних студентських організацій у Вашингтон. І вони просто були в захваті від того, що там робиться. Це 3-4 дні величезного спілкування, коли десь 5-7 тис. людей приблизно із 150-160 країн світу з’їжджаються.

З’їжджаються президенти країн, глави парламентів, урядів, парламентарі, конгресмени, лідери духовні – Далай-Лама, король Йорданії, Бінезір Бутто, Боно, Хіларі Клінтон, Ангела Меркель, Кондоліза Райс. Ти можеш бути простим студентом із Запоріжжя, а потрапити за один столик, наприклад, з президентом Самсунгу з Сеулу, з Кореї. Або з Джоном МакКейном, який завжди відвідував молитовні сніданки, доки був живий.

А як це відбувається? Хто призначає, хто де буде сидіти?

Великий оргкомітет працює. Його основне завдання «переміксувати» всі делегації і щоб не було, що ближче до сцени багатіші, подалі від сцени – бідніші. Навпаки, американці віддають ближче до сцени місце іноземним гостям, але, як правило, по 1-2 американців є за кожним із столиків, там 10 місць за столом. І обов’язково це може бути якийсь простий монах з якоїсь маленької церкви католицької чи пресвітеріанської в Індії і керівник Boeing, наприклад, – мільярдер. Це може бути генерал армії і студент з Вінниці, наприклад.

– Чи є в них тема для спілкування?

Безумовно. Тема для спілкування – це Господь Ісус Христос і те, чому він вчить людей. І як вчення Ісуса Христа, в якого ми віруємо українці, бо ми є християнами незалежно від того, чи ми в протестантській, чи в православній, чи в католицькій традиції, ми є християни. Як віра в Ісуса Христа допомагає в професійному політичному, в професійному бізнесовому, в професійному педагогічному, культурному, медійному житті і розвитку. А віра в Ісуса Христа вона не просто ритуальна і якась така хороша забаганка. Це насправді дуже ефективний засіб реального зростання, реальних успіхів. І ті країни, які застосували Божі принципи Нового Заповіту, принципи Біблії, принципи Ісуса Христа у свою економіку, у свою модель політики та управління у свою модель освіти та науки, у свою модель охорони здоров’я і боротьби за здоровий спосіб життя. Ті, хто імплементували це в своє законодавство, ті є найуспішнішими країнами світу. Я, як науковець, як кандидат наук з державного управління досліджував ці процеси і разом з багатьма іншими науковцями, вийшов на ці результати.

Наскільки принципи Біблії впроваджені в українське законодавство та як розібратися в гендерному питанні (де утиск прав, а де маніпуляція) – читайте у другій частині інтерв’ю з Павлом Унгуряном на сторінках Inform.zp.ua