Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Запорізька історія: рейд повстанської армії Нестора Махна і перше укріплення на Хортиці

Запорізька історія: рейд повстанської армії Нестора Махна і перше укріплення на Хортиці

Запорізька дослідниця та краєзнавець Ганна Черкаська розповіла журналістам Іnform.zp.ua про життя декана філологічного факультету Запорізького педінституту, рейд “махновців” і інші події, що відбувались у нашому краї.

22 жовтня у 1920 році  почався рейд повстанської армії Нестора Махна в тил врангелівців. Михайло Фрунзе поставив махновцям мету: “не пізніше 20-го жовтня оволодіти Кримським перешийком.”

23 жовтня махновці взяли Олександрівськ, дійшли рейдом до міста Токмак, Гуляйполе. Через великі втрати похід на Перекоп скасували.

До речі, 23 жовтня у 1556 році на о. Хортиця побудовано перше укріплення.

Також у цей день у 1873 із станції Лозова відправився перший поїзд до Олександрівська.

Іван Степанович Олійник – декан філологічного факультету Запорізького педінституту. Фото: uahistory.com
Іван Степанович Олійник. Фото: uahistory.com

Крім того, 23 жовтня у 1995 році помер Іван Степанович Олійник – декан філологічного факультету Запорізького педінституту.

Чомусь найважче говорити про людей, які щодня були поряд. Таким був наш декан Іван Степанович Олійник. Красивий, жвавий з кучмою чорного волосся – циган-циганом.

– Я б йому коня не довірила, – чомусь вирвалося у мене.

– Гм, коня, – хмикнув великий “ходок”, одружений однокурсник, – я б від нього дружину сховав.

А потім з’ясувалося, що декан – «класний мужик»: мудрий, тактовний, інтелігентний, завжди приходив на допомогу, розумів студента без слів, ніколи не принижував.

Олійник Іван Степанович народився в 28 січня 1922 р. у селі Богдани на Чернігівщині. Нікому Іван Степанович у душу не ліз – і про себе не розповідав.

Знаю, що закінчив семирічку, 17-річним поступив на філфак Одеського університету. Влітку працював обліковцем у колгоспі. За мирною роботою бухгалтера його застала німецько-радянська війна. Радянська Армія, полон, знову армія, важке поранення, інвалідність, після шпиталю – знову робота бухгалтера.

У 1944 – 1947 рр. завершував навчання в університеті. Голодного 1947-го приїхав за рознарядкою до Мелітополя, працював у педагогічному інституті.  З 1955-го Олійник у Запоріжжі – пропрацював 40 років у Запорізькому педагогічному інституті! Викладач, кандидат наук, декан філфаку, професор, завідувач кафедри української мови.

Він викладав методику, зумів внести свою думку в науку; був укладачем двох словників, кількох збірників диктантів. Не часто Іван Степанович відходив від теми, бо стукачів було пребагато, але і сьогодні я не забула його інформації про українців у діаспорі, кількісний і якісний склад у різних країнах (а це був час безбрєжнєвих надій!). З роками ми узнали про його заборонене кохання, про інші нюанси, але розуміли, як вчинки рідної людини, і ніколи не подумали засудити, – пише дослідниця.

72 роки прожив Іван Степанович Олійник (23.10. 1995).

Світла пам’ять добрій людині з широким світоглядом! Я вдячна долі за те, що він був у моєму житті, – наголосила Ганна Черкаська.