Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запоріжжя: відкриття кінотеатру “Родина”

Історія Запоріжжя: відкриття кінотеатру “Родина”

Історія Запоріжжя: відкриття кінотеатру “Родина”

Ганна Черкаська – запорізька досліждниця та журналістка – розповіла історичні факти з життя Запоріжжя. Зокрема, про народження письменника Володимира Яворівського та існування кінотеатру “Родина”.

11 жовтня 1953 р. у Запоріжжі відкрито кінотеатр «Родина» на 400 місць у Будинку культури «Запоріжсталі». Він одразу став популярним. Навіть трамвайна зупинка отримала назву «Кінотеатр «Родина». Містом поповзла анекдотична чутка про кавказця, який запитав жінку: «Ві у родина віходітє?» І почув: «Сам ти уродіна!»

Частенько в «Родину» на фільми мене брала тітка Тамара. Ми сідали на лаві у формі підкови, в народі ці чотири лави називалися «капитО», їли морозиво за 22 копійки.
Тітка була біологом, від неї я дізналася, що якийсь дурень «натикав» платанів (чинар) дуже густо. Що саме слово «платан» в перекладі значить «широкий», бо крона сягає 50 м в діаметрі. Що ялівець (рос. Можжевельник) на клумбі може згоріти.
Уже давно нема кому розповідати історії про Запоріжжя. А вона мала рацію: гинуть густо натикані платани біля філармонії та мерії; ялівець перед кінотеатром згорів. А які дивні глорії цвіли біля Глинки! Нема – розікрали.

Потім , влада знову забрала у «Запоріжсталі» чотириповерхову новобудову, тепер під філармонію.

Читайте также: В Запорожье демонтировали скандальную вывеску на автовокзале

Запорізька обласна філармонія (у перекладі з грецької «люблю гармонію») почала свою діяльність у грудні 1939 року на алеї Ентузіастів імені Серго Орджонікідзе. 17 артистів складали тоді її колектив.

Фото: uahistory.com
Фото: uahistory.com

Філармонія на Продольній мала два зали для глядачів: великий концертний на 772 місця та камерний на 99 місць. От тільки не вистачало імені. Довго думати не довелося: харків’янин Адольф Страхов (справжнє Браславський) створив бронзовий пам’ятник М. Глинці в Запоріжжі (праворуч у куті є напис: А. Страхов. 1954 р.).

Читайте также:В центре Запорожья устроили акцию протеста против повышения цен на бензин

Фото: uahistory.com
Фото: uahistory.com

Також 11 жовтня 1942 – народився письменник Володимир Яворівський, працював журналістом у Запоріжжі: в газеті “Комсомолець Запоріжжя” та на обласному радіо.