Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Один день з історії Запорізького краю: ліквідація Січі, військовий режим та виход ТБ на європейський екран

Один день з історії Запорізького краю: ліквідація Січі, військовий режим та виход ТБ на європейський екран

Про історичні події, що відбулися 14 серпня у різних роках у нашому регіоні, розповіла журналістам inform.zp.ua відома дослідниця та журналістка Ганна Черкаська.

1775 рік – оголошено царський маніфест про “законність” ліквідації Запорізької Січі. Частина козаків пішла за Дунай, частина – на Кубань. Гетьмана Калнишевського вислано на Соловки.

1782 – біля Олександрівської фортеці на річці Московці став табір Луганського пікінерського полку полковника М. І. Голенищева-Кутузова.

1787 – почалася чергова російсько-турецька війна за Крим. З цього часу і до 1791 року в фортеці й посаді Олександрівську утримувався жорстокий режим військового часу.

1831 – затверджено “Проект населення колишніх задунайців у Олександрівському повіті Катеринославської губернії”.

1929 – На засіданні Президії Запорізької ради обговорювалося питання “Про зняття й передачу церковних дзвонів на потреби промисловості.”

1966 – Запорізька студія телебачення вперше вийшла на європейський екран.