Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Цікавинки історії від Ганни Черкаської: 40 років тому помер охоронець запорізького дуба

Цікавинки історії від Ганни Черкаської: 40 років тому помер охоронець запорізького дуба

Цікавинки історії від Ганни Черкаської: 40 років тому помер охоронець запорізького дуба

27 квітня 1978 – помер охоронець запорізького дуба Нечипір (Никифор) Антонович Дейкун. Дід жив на Верхній Хортиці і понад 40 років опікувався живою пам’яткою нашої історії.

Він був справжнім добрим ангелом дуба, доглядав за велетнем. Своє знайомство з дідусем згадує відома дослідниця та запорізький краєзнавець Ганна Черкаська.

«Козацьке прізвище Дейкун утворилося від слова “подейкувати” (рос. поговаривать) – балабон, говорун. Пам’ятаю розкішного діда-вусаня у шароварах, вишиванці, брилі. Він розповідав, як вправний екскурсовод, справжній дейкун. На нас впливав ефект присутності: ми переносилися у часи козацтва. Малими ми слухали так, наче дід – ровесник дуба, був разом із Сірком, коли писали лист турецькому султану. Нечипір Дейкун продавав книжечки по 12 і 24 копійки. У мене є та книга з його автографом. Пізніше, коли я познайомилася з другом Нечипора Антоновича Володимиром Шовкуном, зрозуміла – це два характерника, майстри високохудожньої лжі. 27 квітня 1978 року охоронець дуба помер. Похований козак на Кочубеївському цвинтарі. Загнила вода у дідовій криниці, скоро й дуб дав дуба…»

В цей день в Запоріжжі відбувалися і такі історичні події:

27 квітня 1936 – до нашого міста прибув нарком важкої промисловості Серго Орджонікідзе. Він відвідав заводи “Комунар”, “Запоріжсталь”, титаномагнієвий та «ДніпроГЕС». Товариш Серго схвалив рішення про створення в Запоріжжі Ленінського району. Зупинявся, як завжди, у своєму номері готелю на розі вул. Наркомівської (пізніше 40 років Рад. України) та алеї Ентузіастів ім. С. Орджонікідзе.

1956 – у Запоріжжі відкрили готель “Театральний” на місці старого готелю Лапшина.

1969 – на Хортиці відкрили турбазу на 275 місць та ресторан при ній.