Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Репортаж » Сонячні станції в Запоріжжі: як працюють та чи вигідно

Сонячні станції в Запоріжжі: як працюють та чи вигідно

Сонячні станції в Запоріжжі: як працюють та чи вигідно

Дахи запорізьких приватних будинків все частіше відзеркалюють сонячними панелями. Еко-інновації поступово, але впевнено входять у побут українців. Разом з тим більшає практичних запитань: як працює сонячна станція, за якими критеріями обрати монтажну компанію та як прорахувати майбутні дивіденди від «зеленого тарифу».

Редакція inform.zp.ua вирішила допомогти з відповідями на ці актуальні питання та навідалась до компанії «ЕкоТехноІнновації». Її називають піонером з впровадження альтернативних джерел у Запорізькому регіоні. Власник фірми – Костянтин Кутик – показав будинки, де вже встановили сонячні панелі. Їх господарі користуються і, навіть, заробляють на домашніх електростанціях. Запрошуємо у фото-подорож.

Сонячні станції: від масштабних до міні

Якщо п’ять років тому наша країна тільки досліджувала європейський досвід з використання альтернативних джерел. То минулого року Україна увійшла у ТОП-10 держав Європи за темпами розвитку сонячної енергетики.

Одна з 10 найпотужніших сонячних станції України знаходиться в нашому регіоні, в м.Токмак. Потужності станції СЕС Тоkmak Solar Energy вистачає на освітлення 4 районів Запорізької області: Оріховського, Гуляйпільського, Пологівського та частково Чернігівського.

В той же час Запорізький регіон переповнюють контрасти. На противагу потужному розвитку комерційних компаній, домашні сонячні станції встановлюють не так активно, – зізнається Костянтин Кутик.

Це пов’язане зі страхами людей. Багато власників приватних будинків цікавиться встановленням сонячних батарей. Але до фінішу вирушають не всі.

За його словами, приватним домогосподарствам найпростіше скористатися перевагами сонячної енергії. Бо вони єдині власники свого будинку. В них є своя земля, дах, точка підключення з ОблЕнерго. Монтаж триває кілька днів і далі вже паперове оформлення, – розповідає експерт.

Цей напрямок тільки набирає обертів у Запорізькому регіоні. Ми пасемо задніх у порівнянні з Київом, Дніпром. Запоріжжя по кількості оформлених сонячних електростанцій знаходиться на 4-му місці знизу. Проте люди все більше розуміють, що можуть встановити панель та користатися перевагами енергетичної незалежності.  

За статистикою, зараз в країні зареєстровано майже 30 тисяч домашніх сонячних станцій. Для порівняння: п’ять років тому їх було близько 200 на всю Україну. Зараз сумарної генерації домашніх СЕС достатньо для забезпечення світлом території, наприклад, як місто Запоріжжя. До речі, в нашому регіоні загальна кількість приватних сонячних станцій близько 400.

Домашні сонячні станції: як це працює?

Сонячні батареї – дороге задоволення. В середньому домашня станція коштує – від 1000 до 27 тисяч доларів. Точна вартість залежить від кількості кіловат в домашній станції, комплектації та бренду виробника обладнання. Найдорожча 36-кіловатна – близько 27 000$.

Проте за 4-5 років, після окупності, вкладені гроші починають працювати на власника. На зеленому тарифі люди заробляють в середньому 16 тисяч щомісяця, – пояснює Костянтин Кутик.

Серед українських домогосподарств поширена практика монтувати сонячні «батареї» на землі і на дахах. Домашня станція складається з модулів, кожен з яких вкритий міцним склом. Рамка панелі виготовляється зі спеціального алюмінію, який захищає від корозії.

Домашня сонячна станція
Сонячні станції встановлюють і на землі, і на даху

Ефективність роботи станції залежить від компанії, які довіряють установку СЄС, – підкреслюють фахівці. І наголошують, що зараз на ринку багато шахраїв. Вони зацікавлюють ціною на обладнання, але в результаті обманюють надії українців.

Такі фірми не дають гарантію і не забезпечують сервісне обслуговування. Вони монтують і забувають… Через такий непрофесійний підхід виникають негаразди у роботі сонячних станцій. І люди роблять висновок, що альтернативна енергетика не працює.

Компанія «ЕкоТехно Інновації» має досвід та імідж на ринку, займається сервісом, а не просто перепродає сонячні панелі, – зауважує Костянтин Кутик.   

Костянтин Кутик компанія «ЕкоТехно Інновації»
Костянтин Кутик – власник компанії «ЕкоТехноІнновації»

Як інвестувати в сонце?

З чого почати, якщо вирішив встановити сонячні панелі? Костянтин Кутик за роки роботи компанії «ЕкоТехно інновації» зібрав найпоширеніші питання від людей. Він також може розвіяти будь-який міф щодо відновлювальних джерел. Ви здивуєтесь, але найперше про що питають люди, це зовсім не гроші…

Наводимо рейтинг «народних» запитань і відповідно пояснень експерта.

1.     Сонце світить тільки вдень, тоді вночі будинок буде без електроенергії?

Звичайно, ні. Під час похмурої погоди виробництво електроенергії зменшується, вночі, правда, припиняється. Але на цей випадок в домашній станції передбачене підключення до загальної мережі з ОблЕнерго. Надлишки денної генерації передаються до мережі, а у вечорі забираються звідти.

Костянтин Кутик

2.      Чи можу я сам змонтувати сонячні модулі?

На це питання можна відповісти “так”, якщо ви готові ризикувати дороговартістним обладнанням, яке можете зіпсувати під час монтажу і підключення. Уявляєте, ви довго думали, прораховували, потратили великі гроші, раптово неправильно щось зробили і вся станція не буде працювати. Часто трапляється, що пошкодження одного кабелю, ламає всю систему. Дешевше і надійніше звернутися до професіоналів.

Конструкцію СЄС треба ставити не там, де хочеться власнику. А там, де панелі працюватимуть на максимум. Крім того, треба враховувати покриття даху та можливість очищення від опадів. І найважливіше – монтаж пов’язаний з небезпеками, може вразити струмом. Тому не ризикуйте! Довіряйтесь виключно фахівцям. 

Домашні СЕС

3.      Скільки я буду заробляти?

Насправді, не кожна сонячна станція дає можливість заробляти на «зеленому тарифі». Відповідь на питання залежить від того, що берете за мету: тільки заощаджувати чи і економити, і підключити «зелений тариф». Від цього залежить потужність, яку прораховуватимуть фахівці та загальна сума вашої інвестиції.

Для зручності компанія «ЕкоТехно Інновації» створила сторінку-калькулятор, де кожен бажаючий може самостійно порахувати скільки зароблятиме на «зеленому тарифі». 

4.     Як обрати інвертор?

Це дуже важливий елемент СЄС. Інвертор сміливо можна назвати серцем сонячної станції. Тому вибір не тільки за ціною, але і за якістю і зручністю в користуванні. Порадити конкретну модель може фахівець, враховуючи побажання господаря. Але загальний підхід компанії «ЕкоТехно Інновації» такий: якість та гарантія висока у австрійців, але китайські виробники не поступаються.

Тож, майже кожен бажаючий може встановити сонячні панелі на своєму будинку і, як мінімум, забезпечувати електроенергією власне господарство. В той же час можна встановити домашню СЄС та окупити вкладені кошти за певний термін.

___________________________________________________________________________

Материал вышел при поддержке «Медийной программы в Украине», которая финансируется Агентством США по международному развитию (USAID) и выполняется международной организацией Internews. Эта программа укрепляет украинские медиа и расширяет качественной информации.