Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » LIFESTYLE » Зміни до яких призведе «молочна» реформація в Україні

Зміни до яких призведе «молочна» реформація в Україні

Зміни до яких призведе «молочна» реформація в Україні

Молочна реформація, яка мала відбутись в Україні з 1-го січня 2018 року, затримається на пів року.

Це пояснюється тим, що молочний стандарт, який мав запрацювати на початку року, викликав хвилю обурень в українських селян. Тому загальним рішенням представників виробників молока, молочних продуктів та  Мінагрополітики було доопрацювання цього стандарту.

Взагалі, суть цієї реформи полягає в тому, щоб перевести якість молочної сировини з другого класу на перший, тим самим покращити якість молока та молочних продуктів. Адже ці вимоги постали на шляху до асоціації з ЄС.

Відповідно до євростандартів, показник загального бактеріального обсіменіння та кількості соматичних клітин (КСК) не повинен перевищувати позначку в 500 тис./см3. Щодо нашої молочної сировини – все зовсім навпаки. А саме, українське молоко має загальне бактеріальне обсіменіння ≤3000 тис/см3 та ≤800 тис./см3 соматичних клітин. Такий показник взагалі ніяк не вписується до європейських норм.

За словами заступника голови правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Зінаїди Карпенко, молочна галузь в Україні значно слабша, аніж інші країни-сусіди. Частка «індивідуального» молока – одна третина від загальної кількості, яка надходить до переробних підприємств. І сприяти збереженню саме цієї частки насамперед будуть сімейні фірми і кооперативи.

Нові стандарти для молочної сировини покликані покращити не тільки якість, а й збільшити прибуток. Пояснюється це тим, що ціна на закупку молока першого класу значно вища, аніж на молоко другого класу. Обов’язковою умовою для домогосподарств, які виробляють молоко буде відповідність до санітарно-епідеміологічних норм кінцевої продукції. Яку переробник молочної сировини буде перевіряти в першу чергу. Також перевірку будуть проходить умови ,в яких доглядається худоба, як проходить процес доїння, та чи є в неї щеплення. З такими перевірками у домогосподарства буде регулярно навідуватися інспекція.

Проте у Міністерстві аграрної політики запевняють, що закупка молока у населення буде продовжуватись. Але для успішної закупки насамперед потрібно дотримуватись гігієнічних вимог до процесу виробництва молока.